Schottentor (metróállomás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Schottentor
Schottentor Universität
A peron egyik vége
A peron egyik vége
Cím
Ország  Ausztria
Hely Bécs, Innere Stadt
NévadóSchottentor
Állomáskód
  • SO
  • 63539
Építési adatok
Megnyitás 1980
Felhasználási terület
Egyéb jellemzők
Emeletek száma 2
Peronnal rendelkező vágányok száma 2
Szomszédos állomások
Időzóna
Vasútvonalak és járatok
U2
Elhelyezkedése
Schottentor (Bécs)
Schottentor
Schottentor
Pozíció Bécs térképén
é. sz. 48° 12′ 50″, k. h. 16° 21′ 45″Koordináták: é. sz. 48° 12′ 50″, k. h. 16° 21′ 45″
A Wikimédia Commons tartalmaz Schottentor témájú médiaállományokat.
U1 típusú metró Schottentornál
Schwarzspanierstraße megálló felől vontatnak egy lerobbant E2-est az alsó szintre.

A bécsi Schottentor metróállomás az Wien U2.svg -es vonal egyik megállóhelye Rathaus és Schottenring között. Az állomás Bécs 1. kerületében, Innere Stadtban épült. Nevét az egykori városkapuról kapta, mely az 1860-ban lerombolt városfalon vezetett át. Az alagúton lévő felirat szerint az állomás Schottentor Universität névre hallgat, ám ezt egyre ritkábban használják. Az Universität egyébként egyetemet jelent, amivel az itt lévő Schottentori Egyetemre utalnak.

Jellemzője[szerkesztés]

Az állomás középperonos kialakítású, egyterű és nagyban különbözik a tőle Karlsplatz felé eső megállóktól, mert ez nem volt az U-Strassenbahn része. Kijárat a peron mindkét végén van. Az egyiken 3 mozgólépcső, a másikon 1 mozgólépcső és egy széles lépcső van. Továbbá lehetőség van még lifttel is lejönni, ami a peron negyedénél áll meg. Érdekesség, hogy az állomás mindkét végénél van visszafogó váltó. A Schottenring felé vezető szakasznál azonnal Schottentor után, míg a másik irányba vezető pályán Rathaushoz közelebb van a váltó.
A metró megállója felett egy kétszintes közlekedési csomópont van, melynek építményét Jonas-Reindlnek hívnak. Az alsó szinten csak a 37-es, 38-as, 40-es, 41-es, 42-es és 71-es villamosok megállója és üzletek, és legfelül az utcaszintben a D, 1-es, 43-as és 44-es villamosok és a buszok megállói vannak. Az alsó szinten a hurok egy kis része kétvágányúsított, melyet üzemi kitérőként tudnak használni.

Változások az U5 építésével

Az U5-ös metró átadása után az U2-es más útvonalon fog továbbhaladni, Seestadt felől érkezve Schottentor lesz az utolsó megállója a jelenlegi útvonalán. Azonban mivel már az U2-es építésekkor számításba vették az esetlegesen arra épülő metrót nagyobb probléma nélkül kivitelezhető lesz a 2-es metró új alagútba vezetése és a jelenlegi alagútba az 5-ös metró beirányítása. A jelenlegi szűk ív (ami mellesleg a bécsi metró legszűkebb íve) a 2-es és 5-ös metrók közötti átjáróalagút lesz. Az U2-es és U5-ös vonalak azonban a Rathaus-nál fognak kapni új állomást, így nagyobb Schottentor változtatás nélkül fog kikerülni az 5-ös metró építési projektjéből.

Átszállási kapcsolatok[szerkesztés]

U2 (Karlsplatz ↔ Seestadt)
Állomás Átszállási kapcsolatok Fontosabb létesítmények
Schottentor Sinnbild Straßenbahn.svg D, 1, 37, 38, 40, 41, 42, 43, 44, 71
Sinnbild Kraftomnibus.svg 1A, 40A
Sinnbild Kraftomnibus.svg N25, N38, N41, N43, N60, N66 (éjszakai)
Schottentori Egyetem; Tőzsde

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az U-Bahn-Station Schottentor című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Wien U2.svg Az U2-es metróvonal állomásai
Előző állomás:
Rathaus
Schottentor Következő állomás:
Schottenring