Schöck Atala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Schöck Atala
Született 1973 (50 éves)[1][2]
Budapest[1][3][4]
Állampolgársága magyar
Foglalkozása
  • operaénekes
  • hangversenyénekes
Iskolái
Kitüntetései Liszt Ferenc-díj (2017)

SablonWikidataSegítség

Schöck Atala (Budapest, 1973 –) opera-énekesnő (alt).

A 2000-es évek közepétől Európa-szerte keresett hangverseny- és opera-énekesnő. Repertoárja Monteverditől a kortársakig terjed, kiemelt helyet foglalnak el benne Wagner és francia szerzők művei.

Élete[szerkesztés]

Felmenői közt számos gyakorló muzsikus, zenekedvelő volt. Az énekkaráról is híres Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban érettségizett 1991-ben. Tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetem német nyelv és irodalom szakán folytatta, mellette a Zeneakadémián 2000-ben operaénekesi végzettséget szerzett. Több neves énekes mesterkurzusán vett részt (Walter Berry, Csengery Adrienne, Hamari Júlia, Anna Reynolds stb.).

1998-ban megnyerte a Simándy József Énekversenyt, 2000-ben harmadik helyen végzett a Magyar Rádió versenyén,

Még tanulmányai idején, 1996 novemberében debütált a Szegedi Nemzeti Színház Kamaraszínházában Cimarosa Titkos házasságának Fidalmájaként.[5] A Zeneakadémia befejezése után két évadra a szegedi színházhoz szerződött, azóta szabadfoglalkozású művészként van a pályán. 2004. április 8-án debütált a Magyar Állami Operaházban Mistress Meg Page-ként a Falstaffban. Folyamatosan fellép a budapesti dalszínházban, a 2016–17-es évadra a kamaraénekesi címet is megkapta.

Európa-szerte szerepel színpadon és koncertdobogón. 2004 és ’07 között a Bayreuthi Ünnepi Játékok Parsifal-előadásainak volt közreműködője.

Szerepei[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]