Santa Cruz monostor (Coimbra)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Santa Cruz monostor
portugál nemzeti emlék
Valláskatolicizmus
EgyházmegyeCoimbrai egyházmegye
Építési adatok
Építése1131
Stílusmánuel stílus
TelepülésCoimbra (Sé Nova, Santa Cruz, Almedina e São Bartolomeu)
Elhelyezkedése
Santa Cruz monostor (Portugália)
Santa Cruz monostor
Santa Cruz monostor
Pozíció Portugália térképén
é. sz. 40° 12′ 39″, ny. h. 8° 25′ 44″Koordináták: é. sz. 40° 12′ 39″, ny. h. 8° 25′ 44″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Santa Cruz monostor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Santa Cruz monostor (portugálul: Mosteiro de Santa Cruz, a. m. Szent Kereszt monostor) – ismertebb nevén Igreja de Santa Cruz, a. m. Szent Kereszt templom – nemzeti emlékmű Coimbrában, Portugáliában. Mivel Portugália első két királya a templomban van eltemetve, megkapta a Nemzeti Pantheon címet. 1131-ben Coimbra városfalain kívül alapította a Coimbrai Szent Kereszt Kanonoki Rendet Szent Theotonius, aki a rend első perjele lett. Az 1132 és 1223 között épült monostor és templom a Portugál monarchia korai éveinek legfontosabb rendi épületegyüttese lett. A monostor több pápai privilégiumot és királyi támogatást tudhatott a magáénak, ami lehetővé tette jelentős vagyon felhalmozódását, ezzel megerősítette helyzetét a politikai és a kulturális szcénában is. Iskolája hatalmas könyvtárával nagy tiszteletnek örvendett a középkorban, fontos találkozóhelye volt az akkori intellektuális és hatalmi elitnek. A monostor scriptorium szobája fontos helyszíne volt I. Alfonz király hatalma megszilárdításának, így aztán nem volt meglepő, hogy nyughelyéül a monostort választotta.

Építészet[szerkesztés]

Mára szinte semmi sem maradt a romantika korában és stílusában átépített monostor korai épületéből. Ismert, hogy a homlokzatban csak egy hajó és egy magas torony állt, amint az a román építészetre jellemző, de egyik elem sem maradt fenn. A 16. század első felében a monostort teljesen felújították I. Mánuel király parancsára, aki átvette a monostor felügyeletét.

Barokk orgona a 18. századból a monostor belsejében

A teljes kolostorkomplexumot, I. Alfonz királynak és utódának, I. Sancho királynak a templomát és sírját 1530-ban átrendezték és áthelyezték az újjáépült főtemplomba, ahol a mai napig nyugszanak a Nicolau Chanterene (eredeti francia nevén Nicolas de Chantereine) által készített kő szarkofágokban. Diogo de Boitaca építész tervezte a kripta, valamint a mennyezet kialakítását. A templom építési munkálatait Marcos Pires folytatta, és ő fejezte be a Capela de São Miguel (Szent Mihály-kápolna) és a Claustro do Silêncio (A Csend kolostora) épitményeit. Az egész kolostoregyüttes legikonikusabb része a főkapu, amelyet Chanterene épített 1522 és 1525 között, harmonizálva Mánuel király építészeti elképzelésének elemeit a reneszánsz építészet jellemzőivel.

A 16. században a kor legelismertebb építészei, szobrászai és festői dolgoztak a combriai Santa Cruz monostoron, mint például Diogo de Castilho, Machim és Jean de Rouen, Cristóvão de Figueiredo és Vasco Fernandes, vagy a már említett Chanterene, továbbá Boitaca és ifjabb Diogo Pires.

A közösség tagjai[szerkesztés]

A lisszaboni születésű Fernando Martins de Bulhões, a későbbi Páduai Szent Antal 1212-ben teológiai tanulmányainak folytatása céljából érkezett a monostor iskolájába. Pappá szentelését követően a közösség tagja maradt, a perjel az érkező vendégek ellátást bízta rá. Ebben a tisztségében találkozott és ismerkedett meg a városba érkező ferences szerzetesekkel, akiknek puritán életmódja megragadta a fiatal papot. Amikor II. Alfonz király rendeletet adott ki, hogy a ferences rend első mártírjainak, a Marokkóban lefejezett öt szerzetesnek a maradványait hozzák Coimbrába és temessék a Szent Kereszt kolostorba, eldöntötte, hogy biztonságot jelentő kanonoki életét hátrahagyva belép a mindössze 11 éve alapított ferences rendbe és részt vesz az expedícióban.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ernest Gilliat-Smith. Saint Anthony of Padua according to his contemporaries. London: J. M. Dent, 26–37. o. (1926). ISBN 978-5-87123-627-7  [a hagiographical account]

Bibliográfia[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Monastery of Santa Cruz (Coimbra) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]