Samsung C&T

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Samsung C&T
Samsung ct logo.svg
Típus nyilvános
Alapítva 1938; 81 évvel ezelőtt
Székhely Songpa-gu, Seoul, 05510, Republic of Korea
Cím Samsung C&T Corporation 123, Olympic-ro 35-gil
Ismertebb személyek

Choi Chi-hun

Kim Shin

Lee Seo-hyun

Kim Bong-yung
Alapító Lee Byung-chul
Iparág

Építőipar

Kereskedelmi ipar

Divat

Szállás
Tulajdonos
 • Lee Jae-yong
 • treasury stock
 • KCC Corporation
 • National Pension Service
 • Lee Boo-jin
 • Lee Seo-hyeon
 • Lee Kun-hee
Forma részvénytársaság
Szolgáltatások Építkezés és tervezés
Árbevétel 35.5 Trillió won (2016)
Profit 455 Milliárd won (2016)
Összes vagyon 23,3 Trillió won (2016)
Alkalmazottak száma 12,967 (2016)
Anyavállalata Samsung

A Samsung C&T weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Samsung C&T témájú médiaállományokat.

A Samsung C&T Corporation (Construction & Trading Corporation) (korábban Samsung Corporation) (koreaiul: szamszong mulszan; 삼성 물산) 1938-ban alakult a Samsung Group leányvállalataként, hogy külföldi értékesítési tevékenységet folytasson. 1995 óta nagyrészt a globális mérnöki és építési projektekre, a kereskedelemre és a befektetésekre, a divatra és az üdülőhelyekre összpontosított. A társaságot egy 11 tagú igazgatóság irányítja, amelynek négy munkacsoportja (mérnöki és építőipar, kereskedelem és befektetés, divat és üdülőhely), egy pénzügyi vezetője és hat független tagja van.[1] A Samsung C&T alig 13 000 embert foglalkoztat.

Története[szerkesztés]

1975-ben a koreai kormány a Samsung C&T-t jelölte ki az első általános kereskedelmi vállalatnak, ami tengerentúli üzleteket végezhetett.[2] Miután 1995 decemberében a vállalat összeolvadt a Samsung Construction-el, a Samsung C&T a világ több mint 50 országában kezdte meg működését.

2015 szeptemberében a Samsung C&T egyesült a Cheil Industries-al, egy koreai textilipari céggel, amely a divatiparban kiemelkedő szerepet töltött be, és amelyet eredetileg a Samsung Everland vásárolt fel 2013 decemberében.[3] Az egyesüléssel kapott Samsung C&T a divattal, az élelmiszerpiaccal, a lakhatással, a szabadidős tevékenységekkel és a bioüzemekkel foglalkozik illetve a mérnöki és építőipar, kereskedelmi és befektetési, meg divat- és üdülő csoportokkal is foglalkozik. Az egyesülés egy harmadik pillért hozott létre a Samsung-csoport gazdasága számára, kiegészítve annak elektronikai és pénzügyi szolgáltatásait.

Tervezési és építési részleg[szerkesztés]

A Samsung C&T Engineering & Construction Csoport a mérnöki, és az építési szakterületekre specializálódott.

Építési projektek[szerkesztés]

A Samsung C&T mérnöki és építési csoportja ott volt a legjelentősebb felhőkarcoló projektekben; a 828 méteres Burj Khalifában Dubaiban, a Malajziai Petronas tornyokban,[4] és a Szaúd-Arábiában működő Tadawul toronyban. A csoport ismert a Cleveland Klinikáról Abu Dhabiban,[5] valamint a koreai Incheon nemzetközi repülőtér építéséről is.[6]

Polgári projektek[szerkesztés]

A Samsung C&T polgári projektjei közé tartozik az utak, hidak, alagutak, kikötők, metrók és gátak építése. A legjelentősebb projektjei közé tartozik a Mersey Gateway az Egyesült Királyságban,[7] a Szaúd-Arábiában található Riyadh metró[8] és a dél-koreai Busan Newport.

Erőművek[szerkesztés]

A 828 méter magas Burj Kalifa

A Samsung C&T üzemi üzletága modern erőművek építésében vesz részt - mind hagyományosban, mind nukleárisban. Korábbi projektjei között szerepel az Egyesült Arab Emírségek Nukleáris Erőmű és az Emálerőmű,[9] valamint a szingapúri LNG-terminál.[10][11]

Kereskedelmi és befektetési részleg[szerkesztés]

A Samsung C&T Kereskedelmi és Befektetési részlege olyan ipari áruk kereskedelmére koncentrál, mint a vegyi anyagok, az acél és a természeti erőforrások, illetve olyan komplexumokat tervez, mint a Samsung Renewable Energy (szél- / napenergia-erőmű), a Balkhash Hőerőmű,[12] a Terminál KMS ( LNG) és a KST Electric Power Company.

Divatrészleg[szerkesztés]

Az első években a divatrészleg, korábban Cheil Industries, elsősorban a ruha és az alkalmi viseletre összpontosított, a legfontosabb ruházati márkákkal, mint a Galaxy és a Beanpole. Emellett sportmárka is volt, mint például a Rapido. Most, a divat részleg berakta a Beanpole-ba a gyermek ruházatot, a kültéri ruházatot és a különböző kiegészítőket. Új márkákat is elindított a női ruházatban (KUHO / LeBeige). A csoport felgyorsította a globális piacra való belépést, kezdve a világhírű Juun.J márka promóciójával, amelyet 2007-ben a párizsi divathéten mutattak be.

A divatrészleg a koreai divatipar fejlesztésében is részt vesz a K+F beruházásokon, szponzorálásokon és finanszírozási eseményeken. Ezen kívül működik a Samsung Fashion Institute és a Samsung Design Net, amely csatornák a legújabb iparági hírekhez, trendadatokhoz, piaci jelentésekhez és kutatási adatbázishoz nyújtanak a hozzáférést. Továbbá, a divattervezők támogatása érdekében a divat részleg futtatja a Samsung Fashion Design Fund-ot (SFDF), amely évente kiválasztja a legjobb ruhatervezőket.

Üdülési részleg[szerkesztés]

Az 1963-ban alapított üdülési és építési részleg kiterjesztette üzleti körét a területfejlesztésről az üdülőhelyekre, a golfra, az ételszolgáltatásra és az italszolgáltatásra, az energiaszolgáltatásra és a tereprendezésre, valamint az építőiparra.

A Group Everland Resort és a high-end golfpályák, mint például az Anyang Country Club és a Gapyeong Benest, együtt elnyerték az innovatív ügyfelek elégedettségét, és a Koreai Standard Egyesülettől is megkapták a kiemelkedő vállalati díjat.[13] Ötven év elteltével a üdülési részleg az építőipartól, az energszolgáltatástól a tájépítési projektig terjed. A Samsung Welstory, amely a szolgáltatásnyújtás kezdete óta 1982-ben a legnagyobb koreai vendéglátó-ipari cég lett, 2013 óta különálló vállalatként működik.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 삼성물산(주) (koreai nyelven). terms.naver.com. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 2. http://www.newsworld.co.kr:+newworld. newworld. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 3. New Samsung C&T to be launched today (angol nyelven). koreatimes, 2015. augusztus 31. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 4. Petronas Towers | ArchiTravel (amerikai angol nyelven). ArchiTravel | Online Architecture Guide, 2013. január 1. [2019. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 5. first patient. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 6. Bates, Joe: Investor spotlight - Airport World Magazine (brit angol nyelven). www.airport-world.com. [2014. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 7. Merseylink | The Mersey Gateway Project (brit angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 8. South Korea’s Samsung C&T wins $2bn Riyadh Metro order in KSA (angol nyelven). english.alarabiya.net. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 9. Samsung C&T completes Emal power plant (angol nyelven). Construction Week Online Middle East. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 10. SLNG - Singapore LNG Corporation. web.archive.org, 2015. október 26. [2015. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 11. Samsung C&T Corporation (angol nyelven). Asia Outlook Magazine. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 12. Balkhash Thermal Power Plant (brit angol nyelven). Power Technology | Energy News and Market Analysis. (Hozzáférés: 2019. március 23.)
 13. From wild land to fun paradise (angol nyelven). koreatimes, 2011. április 21. (Hozzáférés: 2019. március 23.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Samsung C&T Corporation című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.