Salwar kameez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Salwar kameezt viselő kabuli férfiak

A salwar kameez a Dél-Ázsiában hordott hagyományos ruhanemű. A salwar egy lenge nadrág és a kameez egy hosszú felső. Ez a mindennapi viselete a Pakisztánban elő férfiaknak és nőknek is egyaránt. Viselete szintén elterjedt Indiában, Bangladesben és Afganisztánban is. Néhány változatát „pandzsábi ruhának” hívják Pandzsáb tartomány neve után.

Jelentése[szerkesztés]

A nadrág vagy salwar, a pandzsábi nyelvben (ਸਲਵਾਰ ਕਮੀਜ਼), a gudzsarátiban shalwaar (શલવાર કમીઝ), az urdu (شلوار قمیض salvár kamíz) és hindi nyelvben (शल्वर क़मीज़) pedig shalwar-ként használatos. A szó a perzsa (شلوار salvár) és arab (سروال - szirvál) szavakból ered, ami nadrágot jelent. A szavakban – az adaptációs folyamat következtében – megfigyelhető a ل és a ر betűk felcserélődése. A felső rész nevét – kameez – az arab qamis szóból származtatják. Két fő elmélet létezik a szó eredetéről:

  1. Az arab kamísz a latin camisia (ing) szóból származik
  2. A középkori latin camisia szót a későbbi klasszikus görögön keresztül kölcsönözte a nyugati sémi “qmṣ” (ruházat) alapból. Mindkettő a héber קמץ qmṣ (fog, összefog valaki kezével) igével kapcsolatos.

A ruha jellemzése[szerkesztés]

A salwar egy lenge, pizsamaszerű nadrág, amely a lábszárán bő és az alja felé vékonyodik. A salwarnak plisszírozott dereka van és egy zsinórral vagy elasztikus övvel kell összefogni. Ez a fajta nadrág elég szélesre, lazára lehet varrva vagy szintén lehet egyenesre az oldalán. Manapság churidarként is ismert.

Régi szabásminta

A kameez egy hosszú ing vagy tunika. Az oldalvarrások (chaak) a derékvonalig szabadon vannak hagyva, ami nagyobb mozgásszabadságot ad a hordójának. A kameez általában egyenes szabású, a régebbiek a hagyományos szabás szerint varrták (mint ahogy az ábrán is látható). A modern kameeznek bevarrt ujja van, európai minta szerint. A szabó ízlése és ügyessége a nyakvonal alakjában és a kameez díszítésében mutatkozik meg.

Ha egy nő viseli a shalwar kameez-t, akkor általában egy dupattának nevezett kendőt vagy sálat is hord a fején vagy a nyaka körül. Egy muzulmán nő számára a dupatta egy kevésbé fontos tartozék a csador vagy burka mellé. Egy hindu nőnek viszont (főleg az észak-indiaiaknak, ahol a salwar kameez a legelterjedtebb) a dupatta egy nagyon fontos kellék, ha egy templomba érve vagy egy idősebb férfi előtt be kell takarnia a fejét. A többi nő számára a dupatta egy stílusos kiegészítőként szolgál, ami egy vállon áttéve, mellkason keresztül vagy két vállat beborítva hordható.

A salwar kameez modern női változatai kevésbé egyszerűek mint a hagyományosak. Megtalálhatóak mély dekoltázzsal, átlátszó anyagokkal konbinálva, ujjatlan vagy harangujjú mintára szabva is. A félig átlátszó kameez viselésekor (leginkább partik alkalmából) a nők cholit vagy rövid topot vesznek fel alá.

Története[szerkesztés]

Úgy hisszük, hogy ez a ruházat a közép-ázsiai török-iráni lovasoktól származik. Néhányuk áttért az iszlám vallásra és a 12-ik századtól kezdve, több támadássorozat után, megalapították az iszlám török-iráni uralmat, a Delhi Szultanátust és később a Mogul Birodalmat, ami tovább ért Észak-Indián és Pakisztánon. A divat követte az uralmat, így terjedt el és vált népszerűvé ebben a térségben ez a viselet.

Manapság ez a ruházat már nem áll összeköttetésben az iszlámmal, ugyanis különféle vallású emberek közt használatos. Igaz hogy a dupatta-t, vagy fátyolt, sok nő csak kiegészítőként használja, ám hidzsabként (vagyis muzulmán fejfedőként) vagy hindu női vallási kellékként is hordható.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]