Sherwani

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy régimódi hajdarabádi úriember egy hétköznapi sherwanit viselve egy fezzel

A sherwani (urdu: شیروانی ) egy hosszabb, kabátszerű ruhanemű, amit dél-ázsiában hordanak. Hasonló az achkanhoz. Általában a kurtára, churidarra, khara pizsamára, salwarra – vagy Indiában dhotira – veszik rá.

Eredete[szerkesztés]

A sherwani Közép-Ázsiából ered: a nemesi származású törökök és perzsák bírósági öltözete volt a Delhi Szultanátusban és a Mogul Birodalomban. Szintén összefüggésbe hozható a Hajdarabád állambeli bírósággal. A shewani a 18. századtól kezdett szélesebb körben elterjedni.

Viselete[szerkesztés]

A sherwani a pakisztáni férfiak nemzeti viselete is egyben. Indiában ezt a ruhanemű hivatalos alkalmakkor, főleg télen, hordják az észak-indiaiak leszármazottai, leginkább az Uttar Prades-iek. A legtöbb dél-ázsiai kormányhivatalnok fekete sherwanit visel állami alkalmakkor, ami Indiában összefüggésbe hozható Dzsaváharlál Nehruval, a nemzet első miniszterelnökével.

A sherwani kabát szorosan simul a testhez, elől gombolódik és térd alatt ér. Általában hímezett vagy valamilyen módon részletesen ki van dolgozva. Sok dél-ázsiai vőlegény viselete.