Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2018-28-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Maracanã Stadion (a döntő helyszíne)
Maracanã Stadion (a döntő helyszíne)
Ünneplő németek a bajnoki trófeával
Ünneplő németek a bajnoki trófeával

A 2014-es labdarúgó-világbajnokságot Brazíliában rendezték 2014. június 12. és július 13. között. A selejtezőben 203 csapat indult, ebből 31 válogatott vehetett részt a tornán. A házigazda Brazíliának nem kellett selejtezőt játszania. A címvédő a spanyol válogatott volt. A torna nyitómérkőzését São Paulóban, a döntőt a Rio de Janeiró-i Maracanã Stadionban játszották.

Korábban 1950-ben rendeztek Brazíliában világbajnokságot. Akkor egy körmérkőzéses négyes döntőt rendeztek, a világbajnokságot Uruguay nyerte. Az 1978-as labdarúgó-világbajnokság után 2014-ben először volt dél-amerikai ország a rendező. A magyar labdarúgó-válogatott sorozatban már a nyolcadik alkalommal nem tudott kijutni a világbajnokságra. A 32 fős játékvezetői keretben magyar játékvezető nem volt.

A házigazda és a selejtezőkből kijutott, összesen 32 válogatottat nyolc csoportba sorsolták. A 32 napos világbajnokság első felében a csoportokban körmérkőzéseket játszottak, ahonnan az első két helyezett, összesen 16 csapat jutott tovább. Innen a második felében egyenes kieséses rendszerben folytatódott a torna.

A házigazda Brazília az elődöntőben rekordokat döntő mérkőzésen 7–1-es vereséget szenvedett Németországtól, majd a bronzmérkőzésen is vereséget szenvedett és a negyedik helyen végzett. A bronzérmes Hollandia lett.

A döntőt Németország és Argentína játszotta. A mérkőzést hosszabbítás után Mario Götze góljával 1–0-ra a német csapat nyerte meg. Németország története negyedik vb-címét szerezte, és első alkalommal fordult elő a vb-k történetében, hogy európai csapat az amerikai kontinensen nyert világbajnokságot. Németország emellett részvételi jogot szerzett az 2017-es konföderációs kupára. Mindezek után a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon a címvédő német válogatott már a körmérkőzések szakaszában, mégpedig Svédország, Mexikó és Dél-Korea mögött, csoportutolsóként esett ki.