Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-1-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Space Shuttle Columbia startja
A Space Shuttle Columbia startja

A Space Shuttle (hivatalos angol nevén: Space Transportation System, STS, a. m. űr-szállítórendszer) az Amerikai Egyesült Államok ember szállítására is alkalmas űrprogramja volt. Ez volt a világon az első olyan konstrukció, amelynek bizonyos részeit újra fel lehetett használni. A szárnyas űrrepülő (Orbiter) függőleges állásban, rakétaként hagyta el a Földet, majd siklórepülő módjára szállt le. A program 1958 októberében indult; ezt először (még csak a NASA berkeiben) 1958. október 7-én jelentették be. Az első teljesen működőképes űrrepülő a Columbia volt, amely legelőször 1981. április 1214. között repült az űrben, fedélzetén John Young parancsnokkal és Robert Crippen újonc űrhajóssal.

John Glenn (1998)
John Glenn (1998)

A program feladatai közé tartozott a Nemzetközi Űrállomás személyzetének cseréje és utánpótlása, az állomás elemeinek odaszállítása, műholdak pályára állítása és karbantartása, illetve különböző kísérletek és mérések alacsony Föld körüli pályákon. Összesen hat ilyen űrrepülőgépet építettek. Közülük öt repült a világűrben, 1981 óta összesen százharmincöt alkalommal. A harminc év alatt két űrrepülőgép semmisült meg: a Challenger 1986-ban, a Columbia 2003-ban szenvedett balesetet. Az űrkutatás történetének két legnagyobb katasztrófájában 13 amerikai és egy izraeli űrhajós halt meg.

A program hivatalosan 2011. július 21-én, az Atlantis utolsó landolásával fejeződött be. Az ebben a programban is részt vett John Glenn űrhajós-szenátor volt a 3. amerikai és a 3. olyan politikus, aki a világűrben járt, valamint az első olyan amerikai űrhajós, aki meg is kerülte a Földet. Mivel 1998-ban, 77 évesen a Space Shuttle fedélzetén ismét repülhetett, ezzel ő lett a legidősebb ember, aki eddig az űrben járt, így egyszerre tiszteleghetünk a 2011-ben lezárult Space Shuttle program és John Glenn 2016. december 8-án lezárult példás életútja előtt.