Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-1-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mátyás király emlékműve a Főtéren a Szent Mihály-templom előtt
Mátyás király emlékműve a Főtéren
a Szent Mihály-templom előtt
A kolozsvári Fő tér légifelvételen (1930)
A kolozsvári Fő tér légifelvételen (1930)

A Fő tér (románul: Piața Unirii, azaz Egyesülés tér) századok óta Kolozsvár jelképe és központja, a város főtere. Házsoraiban laktak a város legtekintélyesebb polgárai, itt épültek fel a legfontosabb világi és egyházi intézmények székházai. Itt áll Bolyai János szülőháza is.

Az eredetileg Nagypiacnak nevezett tér az Óvár kapuja előtt alakult ki. Azután indult fejlődésnek, hogy Zsigmond király 1405-ben hozzájárult az új városfalak építéséhez. Az épületeket részben kényszerből cserélték az 1655-ös és az 1697-es tűzvész után, amelyek háromnegyed-, illetve kétharmadrészt elpusztították a várost (de az alapok, pincék, a vastagabb falak és részben a földszinti boltozatok megmaradtak). A városkép megváltozásához hozzájárultak a Rákóczi-szabadságharc harcai és fosztogatásai. Az ezután felhúzott épületeken minden fontosabb építészeti stílus jegyei megtalálhatók.

A tér legjelentősebb és egyben egyik legrégibb építménye a Szent Mihály-templom, amelynek építésére azután kaptak engedélyt, hogy Károly Róbert 700 éve, 1316-ban városi rangot adott Kolozsvárnak. A dísztéren 1902-ben avatták fel a város legnagyobb szülötte, Mátyás király szobrát. A teret utoljára 2010-ben újították fel, ekkor lényegi változásként teljesen lekövezték, a szoborral szemközti oldalon pedig szökőkút-sort és új világítást alakítottak ki. A felújított Mátyás-szobrot hivatalosan 2011. április 2-án adták át.