Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2015-22-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
< Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ürümcsi panorámaképe
Ürümcsi panorámaképe

Ürümcsi (mongol eredetű szó jelentése csodás legelő; kínaiul: 乌鲁木齐, pinjin: Wūlǔmùqí, magyaros: Vulumucsi; ujgur nyelven: شەھىرى) hárommillió lakosú város és adminisztrációs központ Kínában. Az ország legnyugatibb és legnagyobb tartománya, Hszincsiang–Ujgur Autonóm Terület székhelye. A Tang-dinasztia idejében lett a selyemút állomása, és a Csing-dinasztia idején fejlődött gazdasági és kulturális központtá.

Földrajzi érdekesség, hogy a Guinness Rekordok Könyve szerint a világ nagyvárosai közül Ürümcsi fekszik legtávolabb a tengerektől. A 2010-es népszámlálás adatai szerint a városban és a kínai adminisztrációs szabályok szerint az Ürümcsi prefektúrához tartozó részeken 3 113 000 fő lakott (hat városi kerület és Dabancseng, amely hivatalosan nem urbanizált része a városnak). Nagyjából ezer kilométer sugarú körben nincs még egy ekkora olyan város, amelyben a Kínát irányító hanok vannak többségben. A város és a külvárosi részek lakóinak többsége kínai (han 75%), de emellett sok az ujgur, a huj, a kazah és a kirgiz is — hivatalosan 49 nemzetiség van jelen.

A hatalmas, gyéren lakott autonóm terület Kína területének hatoda. Vidéki lakossága javarészt iszlám vallású ujgur, de élnek errefelé buddhista mandzsuk és sibék is. Ennek megfelelően a város is sokszínű; az utcákon megforduló emberek az ország teljes etnikai palettáját megjelenítik. Látható itt magas sarkú lábbeliben járó, modern öltözetű fiatal kínai, csadort viselő ujgur nő, szakállas han öregember, sajátos fejfedőjű kirgiz férfi, európai formátumú tádzsik és persze más egyéb kisebbségek is; a sokadalmat szinte mindig több ezer orosz bevásárló turista színesíti.

Az 1990-es évek óta folyamatosan fejlődő város fontos közlekedési csomópont, a tartomány kulturális és kereskedelmi központja. Nevezetes beruházása volt a Dabancseng-Szancsang szélerőműfarm, ami jó példa a környezetszennyezésben élenjáró város energiatermelő kapacitásainak korszerű környezetbarát lecserélésére. A világhírű ősi selyemút miatt a turisták által is kedvelt hely a bazár és az úgynevezett Második Híd út. Kína más tartományaiba gyorsan eljuthatunk innen a Lancsou–Ürümcsi nagysebességű vasútvonalon, ami az „új selyemút” projekt része.