Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2014-4-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Valentino Mazzola (Cassano d’Adda, 1919. január 26.Superga, 1949. május 4.) olasz válogatott labdarúgó, a Venezia és a Torino játékosa. Sokan a labdarúgás történetének egyik legjobb tízes posztján szereplő játékosának tartják, mások szerint a valaha volt legnagyobb olasz labdarúgó.

Karrierje nagy részében a Torino FC Grande Torino elnevezésű generációjának tagja, később csapatkapitánya volt. Ezt a csapatot tartják a negyvenes évek legerősebb csapatának a világon. A Grande Torino, többek között Mazzolával a csapatban, egymás után ötször nyert bajnokságot, ezt rajtuk kívül csak a Juventus és az Internazionale érte el, előbbi egy bő évtizeddel korábban, utóbbi közel hatvan évvel később. A válogatottban nem sokat szerepelt, rövid élete miatt mindössze tizenkét mérkőzés adatott neki, ezeken négy gólt szerzett. Teljes pályafutása során balösszekötőként játszott, és karrierje utolsó éveiben Európa egyik legjobb játékosaként tartották számon.

Kiváló fizikai felépítésének, átlagon felüli gyorsaságának és állóképességének köszönhetően kiváló volt a támadásépítésben, kétlábasságának és lövőerejének köszönhetően a gólszerzésben, de remek volt a védőmunkája is, így csapata vezéregyéniségének számított.

Harmincévesen, a teljes Grande Torino életét követelő repülőgép-szerencsétlenségben, a Superga-tragédiában vesztette életét. Fiai, Sandro és Ferruccio ugyancsak labdarúgók lettek.