Ugrás a tartalomhoz

Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2013-42-2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fernando Alonso, Michael Schumacher és Kimi Räikkönen
Fernando Alonso, Michael Schumacher és Kimi Räikkönen

A 2006-os Formula–1 világbajnokság az 57. Formula–1-es világbajnoki szezon volt, amely 2006. március 12-től 2006. október 22-ig tartott, és 18 futamból állt.

Ez volt az első szezon 1995 óta, amikor a szezonnyitó futam nem az ausztrál nagydíj volt. Ennek oka, hogy március 15. és 26. között Melbourne-ben rendezték meg a 2006-os nemzetközösségi játékokat. A futam pont erre az időpontra esett volna, így a melbourne-i végül a harmadik verseny lett, a szezonnyitó futam pedig a bahreini nagydíj lett.

Az egyéni világbajnok Fernando Alonso, a konstruktőri bajnok a Renault lett. A Ferrari volánja mögött utolsó szezonját teljesítő hétszeres világbajnok, Michael Schumacher a második helyen végzett, míg a konstruktőri bajnokságban a Ferrari 5 ponttal maradt el a Renault-tól; a harmadik helyezett a McLaren lett, mely egyetlen versenyt sem nyert. A szezon elsősorban Alonso és Schumacher csatájáról szólt, mindketten hét versenyt nyertek meg. Ebben az évben debütált Nico Rosberg, Robert Kubica, Scott Speed, Ide Júdzsi, Jamamoto Szakon és Franck Montagny, valamint a Honda, a BMW Sauber, a Midland és a Super Aguri csapata. Az időmérő rendszerrel és a motorokkal kapcsolatban fontos szabálymódosítások történtek a szezon előtt.