Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2012-31-1

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikai tengerészgyalogosok a guadalcanali dzsungelben
Amerikai tengerészgyalogosok a guadalcanali dzsungelben

A guadalcanali hadjárat vagy guadalcanali csata a második világháború csendes-óceáni hadszínterén zajlott a szövetségesek (főképp az USA) és a Japán Birodalom között, 1942. augusztus 7. és 1943. február 7. között. A több fázisban, a szárazföldön, a levegőben és a tengeren megvívott csata döntő változást hozott a háború menetében: itt indult meg az a szövetséges offenzíva, amit a japán hadvezetés már nem tudott megállítani, és ami végül elvezetett Japán kapitulációjához.

A csata amerikai tengerészgyalogosok partraszállásával indult Guadalcanal szigetén, valamint két kisebb, szomszédos szigeten (Tulagi és Florida). A hadművelet célja az volt, hogy meggátolják Japán további előrenyomulását az USA, Ausztrália és Új-Zéland irányába, valamint bázisokat nyerjenek a további szövetséges támadó műveletek számára a térség központja, Rabaul elfoglalásához.

A szigeteket Japán pár hónappal az események előtt szállta meg. Guadalcanalon megkezdték egy repülőtér kiépítését, de jelentős erőik nem voltak a szigeteken. A szövetségesek meglepték és megfutamították a japán őrséget, csekély veszteségek árán elfoglalták a két kicsi szigetet, a (már szinte kész) repülőteret és Guadalcanal keleti csücskét.

A japánok sietve erősítést hoztak a szigetre, és többször megkísérelték a reptér (amerikai nevén Henderson Field) visszafoglalását. A hadjáratban három nagyobb szárazföldi ütközetre, öt tengeri csatára és 1942 végéig folyamatosan, napról napra légi hadműveletekre került sor. A döntő, novemberben elvesztett tengeri csata után a japánok feladták erőfeszítéseiket, és decemberben megkezdték csapataik visszavonását a szigetről — ezt 1943 februárjára fejezték be.

A csendes-óceáni hadszíntéren a guadalcanali ütközet tekinthető a háború fordulópontjának: a Midwaynél aratott első győzelem után a szövetségesek itt vették át a kezdeményezést, itt formálódott ki az a hatékony összfegyvernemi együttműködés, ami a háború végéig lehetővé tette a „szigetről szigetre” stratégia végrehajtását.

A hadjáratban elszenvedett veszteségeit Japán már nem volt képes kiheverni. A Midwaynél elvesztett repülőgép-hordozók és pilóták után a flotta további, pótolhatatlan hadi- és főképp szállító hajókat veszített. Elveszett a japán katona legyőzhetetlenségének a háború kezdetén aratott hihetetlen sikerekkel megalapozott mítosza is.