Sötét Hórusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sötét Hórusz
SzerzőSnyehola Anett
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Műfajsci-fi-regény
SorozatGender Krónikák
Kiadás
KiadóFőnix Könyvműhely
Kiadás dátuma2011. május
Média típusapuhakötésű könyv
Oldalak száma268
ISBN978-963-7051-30-2
SablonWikidataSegítség

A Sötét Hórusz egy 2011-ben megjelent sci-fi regény, a Főnix Könyvműhely kiadó gondozásában jelent meg .[1] A könyv a Gender Krónikák történetileg tizenegyedik, megjelenést tekintve első könyve.

Az írás 2008-ban, a Kossuth Kiadó regénypályázatán különdíjat nyert.[2]

A szerzőség kérdése[szerkesztés]

A könyv címlapján szerzőként a Ta-mia Sansa név olvasható, mely Snyehola Anett mindenkori írói álneve.

A cím jelentése[szerkesztés]

A főszereplő, Nekhti Starr eredeti neve, Kha-Ra Noire: a regény fiktív világában a Kha-Ra a Hórusz név női megfelelője, míg a Noire ugyan feketét jelent, ám a halott nyelvi emlékek torzultak, ezért sötétként ismerik a francia szót. Ezer évvel korábban, a próféciákban Sötét Hóruszként szerepel az egyszer majd eljövendő pusztító isten, mely eltörli a Rendet a Földről - ezt az elnevezést értelmezték félre a későbbi Firstcatek.

Műfaji besorolás[szerkesztés]

A történet a jövőben játszódik, a sorozat még meg nem jelent első kötete 2108-ban (A.E.8908), itt a Földön kezdődik. A Sötét Hórusz a mi időszámításunk szerinti 3513-18-ban (A. E. 10313 – 10318.) történt eseményeket meséli el. Ebből következően a regény alapbesorolása sci-fi. A cselekmény ismeretében pedig társadalomrajz, utópia, kalandregény is lehet, ugyanakkor érinti a gender-elmélet több kérdését is.

A kötet 16-os korhatárbesorolást kapott.

A történet háttere[szerkesztés]

Saját idővonal[szerkesztés]

Maga a Gender Krónikák sorozat egy sajátos idővonallal rendelkezik.

2108-ban az emberiség történelmében először sikerült kapcsolatba lépni egy fejlett idegen civilizációval, a felettébb békés pavonisokkal. Ám a társadalom nagy része, különösen az Egyesült Országok Szövetségének élén álló elnök számára a profit, a még több vagyon szerzése vált a legfontosabbá; az élet elértéktelenedett. A sorozat első kötete betekintést nyújt a jövő azon szakaszába, amely később a menekülés éveként híresült el.

A második kötettől kezdve az új világban új naptár kerül bevezetésre, ez 6800 évvel tér el a mi naptárunktól. A 6800 év kulcsfontosságú, egy korábbi feltételezett találkozás a pavonisokkal.

A lonecatek[szerkesztés]

Egyfajta szuperlények, telepatikus képességekkel, magas ESP-értékkel. Létrehozásuk célja Bubastis védelme volt. Képességeik ára viszonylag rövid élettartamukban nyilvánul meg, átlagos életkoruk 30-35 év. Fizikai erejük meghaladja az egyszerű emberekét, harcilag képzettek. Stílus- és divatérzékük átlag feletti, „isteni” teremtményeknek tűnnek, szépségük miatt is. Minden lonecatnek van egy saját tudományterülete, melynek kiváló szakértője. Sohasem választhatják ketten ugyanazt a területet. Folyamatos kontroll és önmegtartóztatás jellemzi őket, kerülik az érzelemkinyilvánítást. Elszabaduló indulataik időjárási anomáliákat vonnak maguk után Kerülnek mindennemű fizikai kontaktust. Az átváltozás (ld. később) után a szexuális aktusra is képtelenek.

Lonecat nem lehet akárki, minimum 50%-os genetikai megfeleltség szükséges, ez alatt az alany halálával jár a „transzformálás”. Az átváltozás irreverzibilis. A képességek folyamatosan jelentkeznek. A „lonecat-jelölt” nevelése már fiatal, néhány éves korban elkezdődik, ekkor még nem történik meg az átváltozás. Egy idősebb lonecat fogadja tanítványává az illetőt. Az esemény előtt a jelöltnek még joga van nemet mondani, és kilépni a rendből. Ez az utolsó lehetősége meggondolnia magát. A társadalomtól elvonultan élnek, vezetőjük a Firstcat. Összesen mindig 9-en vannak, döntéshozatalnál a többségi szavazat dönt. A Rend vallásos jellemzőket is magán hordoz, így a lonecat-lét egyfajta magasztos áldozathozatalként jelenik meg a kívülállók szemében.

A krónikák beszélnek egy lonecatről, mely hatalmasabb mindenkinél. Ő később Sötét Hóruszként vonult be a történelembe.

Bubastis[szerkesztés]

Bubastis gyéren lakott bolygóin nemi egyenjogúság van, béke, gazdagság és Dr. Cat Turney ezer évvel korábbi csodagabonájának, a dattarának köszönhetően ismeretlen fogalom az éhínség is. A fővárost a lonecatek védelmezik, létük a lakosság számára már-már legendaszámba meg. A népesség a jó ideje tartó béke miatt unatkozik, és elkezd lázadozni a lonecatek uralma ellen.

Prentiest[szerkesztés]

A Földön hátramaradtak a második kirajzási hullám során benépesített bolygója, a Terrai Császárság része. Túlzsúfolt, nagyvárosias, melyben milliók éheznek. Technikailag és gazdaságilag is messze elmaradnak Bubastistól. A társadalomban a nőket tárgyként kezelik, nincsenek jogaik, agymosás után, kopaszra borotválva, zsákruhában járatják őket. Prentiest lakói számára Bubastis egyenjogú társadalma elképzelhetetlen.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1400 évvel járunk az első "kivonulás" után. Bubastis bolygóin egyetemes jólét uralkodik, a polgárok már-már unalomban töltik mindennapjaikat. Ma'at Grandhomme főkormányzó kölcsönös kereskedelmi és békeajánlattal érkezik a patriarchális berendezkedésű Terrai Császárság területére. A különbség a két világ között szembeszökő, Prentiesten a nők teljes elnyomásban élnek, míg Bubastison felfoghatatlan ez a fajta nemi megkülönböztetés. A tárgyalások kudarcot vallanak, ám Ma'at nem tér haza üres kézzel, elhozza magával a Császár Első Jobb Kezének albínó rabszolgáját, Nekhtit. Őt később a személyes testőrévé képezik ki. A nő folyamatosan küzd saját démonaival, a múltját próbálja elfelejteni, feldolgozni.

Néhány évvel később Bubastis lakói fellázadnak a legendás lonecatek ellen. Odaát Prentiest császára is haldoklik, így hatalmi viszályok fenyegetnek. Ebben a zűrzavarban pedig egy Bubastis elleni esetleges támadás is benne van. Mindeközben a Rend egy ezeréves próféciától retteg, mely szerint eljő a Sötét Hórusz, aki pusztulást és szenvedést hoz a világra, megbosszulja az őt ért sérelmeket, és végleg eltörli a lonecatek uralmát.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Főbb karakterek[szerkesztés]

  • Nekhti Starr - a főkormányzó testőre, később lonecat
  • Ma'at Grandhomme - Bubastis főkormányzója
  • Kemt Daly - Ma'at bátyja, aki a történet kezdetén tér vissza a Prentiestről
  • Neht-Nofret - Firscat, a lonecatek vezetője
  • Beth Innocente - lonecattanítvány
  • Mau Coon - lonecat, szakterülete a csillagászat, szerelme Lawrence Manx.
  • Lawrence Manx - lonecat, Beth mestere
  • Andrew Williams - a Császár Első Jobb Keze, Nekhti korábbi "tulajdonosa"
  • IV. August Leonard Metheiphorr - Prentiest Császára

Érdekességek[szerkesztés]

  • Bubastis egy alsóegyiptomi, ókori városról kapta a nevét.
  • A sorozat több naprendszerben játszódik.
  • Minden fejezet színhelye Bubastis, míg a fejezetenkénti közjátékoké Prentiest.
  • Bubastis címerében a lefelé fordított háromszög előtt a Bubastis-Ragdoll páros jelképező két bolygókaréj látható, hátul a négy fekete kör pedig a négy tartomány.
  • A két birodalom viszonylag két szélsőséges világrendet mutat be, a nemi szerepeket tekintve.
  • A könyv elején szereplő álomjelenet sorainak nagy része az Anya és Gyermeke papiruszból való.
  • A lonecat rend vallásos jellemzőket is magán hordoz, főleg az óegyiptomi hitvilágot tekintve. A lonecatek többször is idézik az Egyiptomi Halottaskönyv szavait, többük nyakláncán egy ankh lóg.
  • A főkormányzó, Ma'at Grandhomme keresztneve Maat-ra, az igazság, a rend és törvény egyiptomi istennőjére utal.
  • Tex Hole egy betűtípusról kapta a keresztnevét.
  • Nekhti Starr vezetéknevét a szerző az Űrvadász-sorozat főhősétől, David Starrtől kölcsönözte - ugyanis e könyvek alapján kedvelte meg a műfajt.
  • Több macskafaj is felbukkan a tulajdonneveknél: Mau Coon lonecat - Maine Coon, Ragdoll (mint Bubastis holdja) - ragdoll
  • Lawrence macskáját Szíriusznak hívják, utalva ezzel a Szíriusz csillagra. Szerelmének, Maunak ugyanis a csillagászat a szakterülete.

Fogadtatás[szerkesztés]

Többen Isaac Asimov Alapítvány és Robotuniverzumához hasonlítják a regényt: társadalmi sci-fi, illetve egy jövőbe elhelyezett, történelmileg összefüggő sorozat egyik középső darabja - többek között.[3] A könyv a 2012-es Libri Aranykönyv szavazásán bekerült az 50 legjobb magyar nyelvű, szórakoztató mű közé.

Kiegészítő kötet[szerkesztés]

Forradások
SzerzőSnyehola Anett
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Műfajsci-fi
SorozatGender Krónikák 11+
Kiadás
KiadóPublio
Kiadás dátuma2011. május
Média típusapuhakötésű könyv, e-könyv
Oldalak száma312
ISBN978-615-5236-65-5
SablonWikidataSegítség

2012-ben jelent meg, Forradások címmel, a Publio Kiadónál,[4] ún. POD-kiadás formájában.

A borító[szerkesztés]

A kötet borítója a szerző saját alkotása. Az előlapon lévő, nekünk háttal álló sötét alak nem más, mint a főszereplő, Nekhti Starr, míg a háttérben lévők: Uraeus Verse, Nereida Cast és Tod Kheshennuf. Hátoldalon a fülszöveg és Bubastis címere látható.

Műfaj[szerkesztés]

A regény szerkezete erősen eltér a Sötét Hóruszétól. Alapvetően egy elbeszélésgyűjtemény, a megszólaltatott alakok visszaemlékeznek egy-egy korábbi eseményre, melyek bővelkednek humoros, drámai, lélektani és horrorisztikus elemekben is. A novellatöredékeket a kérdező és az interjúalanyok párbeszédei kötik össze, ezt a megoldást a szerző Isaac Asimov robotnovelláiból kölcsönözte.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Hekat Cerlyn, lonecat és történész, életrajzot kíván írni a hírhedt Nekhti Starr-ről, miután már száműzték az egykori Firstcatet. Azonban az adatbázisban semmi érdemleges információt nem talál a nőről. Ezért úgy gondolja, olyan embereket keres, akik ismerték őt, így megpróbál pontosabb információkat szerezni. Három embert keres fel.

Uraeus Verse képezte ki Nekhtit testőrré, ő ismeri egyedül az előéletét. Nereida Cast, egykori rendőrfőnök, immár a Szenátus tagja. Annak a hajónak az egykori kapitánya, amelyen Nekhti érkezett Bubastisba. Végül pedig Tod Kheshennufot, aki Ma'at személyi titkára volt.

A könyv 8 történetet mesél el Nekhti életéből, köztük azokat az eseményeket is, amelyekre csak utalás történik a Sötét Hóruszban.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Források[szerkesztés]

  1. Főnix Könyvműhely: Ta-mia Sansa - Sötét Hórusz. [2012. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 20.)
  2. A Kossuth Kiadó regényírói pályázatának eredménye 2008. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. augusztus 21.)
  3. E-kultúra: Ta-mia Sansa - Sötét Hórusz
  4. Publio: Ta-mia Sansa - Forradások