Ruróni Kensin: Szeiszóhen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ruróni Kensin: Szeiszóhen
Himura Kensin és Kamija Kaoru a Szeiszóhenben.
Himura Kensin és Kamija Kaoru a Szeiszóhenben.
るろうに剣心: 星霜編
Ruróni Kensin: Szeiszóhen
Műfaj szeinen, történelmi, dráma, csanbara, romantikus
OVA
Stúdió Studio Deen
Ország  Japán
Megjelenés 2001. december 12.
Epizódok 2 (epizódlista)

A Ruróni Kensin: Szeiszóhen (るろうに剣心: 星霜編Ruróni Kensin: Idő?) OVA-sorozat, amely a Ruróni Kensin című mangasorozat anime feldolgozásának vitatott hitelességű folytatása. Az OVA-t 2001-ben adták ki Japánban. Forgatókönyvírója Josida Reiko, rendezője pedig Furuhasi Kazuhiro volt.

A kétrészes OVA-sorozat Kamija Kaoru szemszögéből meséli el a történetet,[1][2] és folytatja az animesorozat történetét egy olyan szállal, mely a mangában nem került bemutatásra. A cselekmény nagyrészt Kensin és Kaoru kapcsolatáról szól, ahogy életüket élik a manga befejeződése után. Az OVA feldolgozza a manga utolsó párbaját, Kensin és Jukisiro Enisi összecsapását, ugyanakkor nagyon sok részletet (Kensin csapatának és a Hat bajtárs harcának bemutatását) kihagyja, valamint Kaoru szemszögéből bemutatja a Kensin és Udó Dzsin-e közötti konfliktust. A történetből megismerhetjük Kensin és Kaoru fiát, Himura Kendzsit,[3] aki mérges apjára, de szeretne a nyomdokaiba lépni, és legendássá tenni a nevét.

A Szeiszóhent Észak-Amerikában az ADV Films adta ki legelőször Samurai X: Reflection címmel 2003. március 25-én DVD-n,[4][5] majd az Aniplex amerikai kirendeltsége vette át, és adta ki blu-rayen 2011. szeptember 21-én, Rurouni Kenshin: Reflection-re átnevezve a két epizódot.[3][6]

A Szeiszóhen vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól, ellenben az előzmény OVA-sorozattal. A kritikusok pozitívra értékelték a grafikát, a zenét és az animációt, de negatívan fogadták a történetet és a szereplők bemutatását. A rajongók véleménye szerint több szereplő viselkedett eltérően a sorozatbéli jelelmétől. Habár a Szeiszóhen az animesorozat folytatása, Vacuki Nobuhiro (a mangasorozat alkotója) elégedetlen volt a történet lezárásával, és véleménye szerint nem kellene rá hivatalos folytatásként tekinteni.[7]

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A manga cselekményei után eltelt több év, Kensin azonban még mindig bűnösnek érzi magát a múltban elkövetett bűnei miatt, ezért újra útra kél, hogy Japánt járva tehessen jót az emberekkel. Emiatt távol kell maradnia családjától. Kaoru megígéri, hogy örömmel várja őt vissza, és lélekben támogatja a férjét. AZ elkövetkezendő tizenöt évben Kensin nagyon ritkán tért haza, ezért kapcsolata a fiával, Kendzsivel, megromlik.

Kendzsi felkerekedik, hogy Kiotóba utazzon felkutatni Hiko Szeidzsúrót, a Hiten micurugi-rjú mesterét. Apja nyomdokaiba lépve el akarja sajátítani tőle a gyilkos stílus technikáit, hogy azokkal szerezhessen magának hírnevet. Azonban Mjódzsin Jahiko az útját állja, hogy Kaoru kérésére hazavigye. Jahiko párbajra hívja Kendzsit, hogy bebizonyítsa neki, mennyire rossz szemszögből közelíti meg a célját. A harcot Jahiko nyeri, aki Kendzsi katanáját összetöri a Kensintől kapott szakabatóval. A fiatal Himura a vállát ért találattól térdre kényszerül, de Jahiko elismeri, hogy Kendzsiből zseniális vívó válhat. Jahiko átadja neki apja fegyverét, hogy megmutassa, az apja ereje nem a gyilkolásban rejlik, hanem abban, hogy mindennél jobban tiszteli az életet.

Eközben Kensint egy ismeretlen vírus támadja meg, mely hasonló a kolerához. hogy osztozzon a fájdalmában, Kaoru ragaszkodik hozzá, hogy Kensin nemi úton adja át neki a kórt. Kensin ismét elhagyja a családot, hogy segíthessen az első kínai–japán háború áldozatain, de ígéretét betartva nem küzd, hanem besegít. A háború vége után a szörnyű állapotban lévő Kensint Szagara Szanoszuke találja meg, aki hazaviszi őt a családjához.

Mikor újra találkoznak, a beteg Kensin felesége karjaiba borul, miközben Kaoru Kensin gyerekkori nevén (Sinta) üdvözli az urát. A cseresznyefák alatt Kaoru elmeséli Kensinnek, hogy mindenkit összehívott egy közös cseresznyevirág várásra. Az erősödő csöndben veszi észre Kaoru, hogy a férje már nincs életben. Az arcán lévő kereszt alakú sebhely teljesen eltűnt, jelképezve, hogy Kensin bűnös életének utolsó nyomai is a múlt részeivé váltak. A stáblista előtt, Kaoru a karjai között fogja Kensin fejét, és sírva gyászolja elhunyt szerelmét.

A stáblista után Kendzsi látható, miközben egy fiatal lánnyal, Csizuruval sétálgat a cseresznyefák alatt. Kendzsi megjegyzi, hogy boldogan fognak élni a lánnyal.

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Habár a Szeiszóhent nem Vacuki írta, saját bevallása szerint átnézte a forgatókönyvet.[7] Vacuki elégedetlen volt az eredménnyel, és úgy nyilatkozott, hogy szerinte a „rendező túlságosan is eleresztette magát. Kensin élete során már annyi kínt állt ki. Megérdemelt volna egy boldog befejezést”.[7]

Mike Crandol, az Anime News Network-től teljesen eltérő véleménnyel volt a két OVA-sorozatról. Míg az animációt és a zenét kiemelkedőnek jónak tartotta, hogy már-már a valaha készült legjobb japán rajzfilmet látta benne, megjegyezte, hogy a rajongóknak csalódást fog okozni, mert kevés harcjelenetet tartalmaz, és Himura Kensin teljesen máshogy viselkedik, mint ahogy a mangában és az animesorozatban tette. Például sosem mond egyetlen „oro”-t sem, mely a karakter egyik ismertetőjegye, és sosem mosolyodik el őszintén.[8] Továbbá, Crandol nemtetszését fejezte ki a már „mélységesen eltúlzott és depressziós melodráma” miatt.[9]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. るろうに剣心 -明治剣客浪漫譚- 星霜編 ~上巻~ (japán nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2009. május 25.)
  2. るろうに剣心 -明治剣客浪漫譚- 星霜編 ~下巻~ (japán nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2009. május 25.)
  3. ^ a b Rurouni Kenshin: Reflection (OAV). Anime News Network. (Hozzáférés: 2011. november 14.)
  4. Samurai X: Reflection (DVD). Amazon.com. (Hozzáférés: 2009. július 10.)
  5. Samurai X: Reflection - Director's Cut (DVD). Amazon.com. (Hozzáférés: 2009. július 10.)
  6. Rurouni Kenshin: Reflection - Limited Edition (Blu-Ray). Anime News Network, 2011. szeptember 21. (Hozzáférés: 2011. november 15.)
  7. ^ a b c Watsuki interview at AnimeOnDVD. (Hozzáférés: 2007. június 2.)
  8. Crandol, Mike. "Ruroni Kenshin second OAV series Seisouhen, part 1." Anime News Network. January 21, 2002. Retrieved on July 12, 2009.
  9. Crandol, Mike. "Rurouni Kenshin second OAV series Seisouhen, part 2." Anime News Network. April 5, 2002. Retrieved on July 12, 2009.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]