Ruróni Kensin-filmsorozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ruróni Kensin-filmsorozat
(るろうに剣心)
japán filmsorozat
Rendező Ótomo Keisi
AlapműRuróni Kensin
Műfaj
Forgatókönyvíró Fudzsii Kijomi
Ótomo Keisi
Főszerepben Szató Takeru
Takei Emi
Aoki Munetaka
Zene Szató Naoki
Gyártás
OrszágJapán
Nyelv japán
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Bros.
Bemutató2012. augusztus 25. (Ruróni Kensin)
2014. augusztus 1. (Kjóto taika-hen)
2014. szeptember 13. (Denszecu no szaigo-hen)
2021. április 23. (The Final)
2021. június 4. (The Beginning)

A Ruróni Kensin-filmsorozat (るろうに剣心; Hepburn: Rurōni Kenshin?) öt filmből álló filmsorozat, melyet Vacuki Nobuhiro mangaka azonos című mangájából készítettek Szató Takeru, Takei Emi és Aoki Munetaka főszereplésével, Ótomo Keisi rendezésében. Az első filmet 2012-ben mutatták be, melyet 2014-ben két újabb film követett. 2020-ban újabb két filmet mutattak volna be, a történet lezárásaként,[1] ám a premiert a Covid19-pandémia miatt 2021-re halasztották. Magyarországon a Netflix egyszerre mutatta be az első négy filmet 2021 júniusában, az ötödik filmet pedig júliusban.

Filmek[szerkesztés]

Ruróni Kensin: A kezdetek[szerkesztés]

A 2012-ben bemutatott első film Kensin és Kaoru találkozását öleli fel, barátságát Szanoszukéval és Megumivel, akit ki kell mentenie a gátlástalan bűnöző, Takeda Kanrjú karmai közül. A film fő konfliktusforrása Udó Dzsin-e, egy őrült kardforgató, aki hitokiri battószainak adja ki magát és rettegésben tartja Tokiót. A filmben visszaemlékezések formájában bepillantást nyerhet a néző Kensin hitokiri múltjába is.

Ruróni Kensin: Pokol Kiotóban[szerkesztés]

Himura Kensin felhagyott orgyilkos múltjával és Kamija Kaoru dodzsójában barátai társaságában egyszerű életet él. Az új kormány azonban ismét a segítségét kéri. Sisio Makoto, aki Kensinhez hasonlóan orgyilkosként dolgozott az új korszak eljöveteléért, most bosszút akar állni a kormányon, akik a munka végeztével élve felgyújttatták, hogy megszabaduljanak tőle. Sisio azonban túlélte, és most eltökélt szándéka uralma alá hajtani Japánt. Kensin kénytelen-kelletlen elvállalja, hogy megállítja Sisiót, bár ez Kaorunak nem tetszik. Kensin Kiotóba utazik, hogy szembeszálljon Sisióval és seregével.

Ruróni Kensin: A legenda vége[szerkesztés]

Tovább folytatódik Kensin Sisio ellen vívott harca, azonban a főhős vesztésre áll: Kaorut az előző rész végén elrabolták és a tengerbe vetették. Kensin utána ugrik, és maga is majdnem megfullad. Mestere otthonában ébred, és visszaemlékezések segítségével feltárul Kensin gyermekkora és találkozása Hiko Szeidzsúróval, aki megtanította mindenre, amit tud. Mestere megtanítja neki, hogy az ő saját élete is fontos és védendő, és csak akkor lesz képes legyőzni Sisiót, ha rádöbben, hogy életben kell maradnia. Kensin elindul megmérkőzni Sisióval, Tokióba vezető útját azonban elállja Sinomori Aosi, aki tíz éve képtelen letenni arról, hogy elvegye Kensintől a legjobb kardforgató címet. Végül Tokióban egy megrendezett kivégzés segítségével Kensinnek és Szanoszukénak sikerül feljutni Sisio hajójára. Fudzsitával közösen, hárman próbálják meg legyőzni a félelmetesen erős Sisiót.

Ruróni Kensin: A vég[szerkesztés]

A filmet 2021. április 23-án mutatták be a japán mozik.[2] Cselekményszála Kensin Jukisiro Enisivel való konfliktusa köré épül,[3] aki Kensin évekkel ezelőtt meggyilkolt feleségének öccse.

Ruróni Kensin: A kezdet[szerkesztés]

A filmet 2021. június 4-én mutatták be a japán mozik.[2] A film Kensin múltját mutatja be, kereszt alakú sebhelyének történetét.[3] Magyarországon a Netflix mutatja be 2021. július 30-án.[4]

Gyártás[szerkesztés]

A Ruróni Kensin: Kjóto taika-hen és Ruróni Kensin: Denszecu no szaigo-hen szereplőgárdája

2011. június 28-án jelentették be az első filmet.[5] A manga adaptálási jogát a Warner Bros. vette meg, a filmet a Studio Swan gyártotta le. Rendezőnek Ótomo Keisit szerződtették, a címszerepre Szató Takerut választották.[6] Ótomo a mangánál összetettebb filmre törekedett és úgy vélte, Szató a legjobb választás Kensin szerepére; a színésszel korábban már dolgozott együtt a Rjómaden című sorozatban, ahol Szató hasonlóképp szamurájt alakított.[7] A film producere szerint „Szató külső tulajdonságai és testalkata is megfelel Kensinnek”. Vacuki Nobuhiro, a manga alkotója úgy nyilatkozott, ő maga is Szatót találta a legalkalmasabbnak a szerepre, még azelőtt, hogy a filmstúdió mellette döntött volna.[5][8]

2013 augusztusában a Jump SQ. magazinban tették közzé, hogy 2014 nyarán két film érkezik a mozikba.[9][10] Az eredeti főszereplők visszatértek, Sisio Makoto szerepére Fudzsivara Tacuját választották.[11] Július 30-án Kamiki Rjúnoszuke és Iszeja Júszuke csatlakozott a stábhoz, augusztusban pedig Cucsija Taóval egészült ki.[12][13]

A két filmet 30 helyszínen forgatták szerte az országban, hat hónapon át, hárommilliárd jenes költségvetéssel. Mintegy 5000 statiszta dolgozott a filmeken. A forgatást természeti katasztrófák miatt többször le kellett állítani, és nehezen tudták összeegyeztetni a népszerű színészek napirendjét is, emiatt az eredetileg tervezett öt hónap helyett fél évig tartott a forgatás.[14]

2020-ban került volna mozikba a filmsorozat két befejező filmje, melyekben Szató ismét Kensint alakítja. A forgatást 2018 novemberében kezdték, mintegy 43 helyszínen forgattak, többek között Kiotóban, Nara, Mie, Hjógo, Kumamoto, Hirosima, Szaitama és Ószaka prefektúrákban. 2019 júniusában fejezték be a forgatást. Az első film Kensin kereszt alakú sebhelyének történetét dolgozza fel, a második pedig Kensin harcát Jukisiro Enisivel.[1] A Covid19-pandémia miatt a 2020 nyarára tervezett bemutatót 2021 tavaszára halasztották.[15] A filmsorozat producere szerint azért kellett várni a két új résszel, mert időközben a főszereplők élete is megváltozott, Szató Takeru rendkívül népszerű és sokat foglalkoztatott színész lett, Takei Emi pedig anyává vált időközben. Ótomo úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen le akarta forgatni a két filmet még mielőtt Szató 30 éves lesz.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Live-Action Rurouni Kenshin Films' 'Final Chapter' Wraps Filming. Anime news Network, 2019. június 28. (Hozzáférés: 2019. július 26.)
 2. a b るろうに剣心 最終章 The Final/The Beginning (japán nyelven). Warner Bros.. (Hozzáférés: 2021. március 12.)
 3. a b c 実写「るろうに剣心」最終章、撮影現場レポート なぜ続編撮影に5年かかったのか?裏に潜む“前作超え”の重圧 (japán nyelven). Eiga. (Hozzáférés: 2021. március 12.)
 4. Ruróni Kensin: A kezdet. Netflix. (Hozzáférés: 2021. július 6.)
 5. a b "Rurouni Kenshin" to get film adaptation starring Sato Takeru!. Tokyohive. (Hozzáférés: 2011. június 28.)
 6. Emi Takei to Play Live-Action Rurouni Kenshin's Kaoru. Anime News Network. (Hozzáférés: 2011. július 25.)
 7. „WB Japan sets samurai tale.(World News: VARIETY.COM/WORLD)”. Daily Variety 311 (62), 6(1). o, Kiadó: Reed Business Information, Inc. (US). ISSN 0011-5509.  
 8. Rurouni Kenshin Manga Gets Live-Action Film in 2012. Anime News Network. (Hozzáférés: 2011. július 25.)
 9. Rurouni Kenshin Gets 2 New Live-Action Kyoto Arc Films. Anime News Network, 2013. június 29. (Hozzáférés: 2013. július 31.)
 10. "Rurouni Kenshin" Sequel Announced: Takeru Satoh Takes on Tatsuya Fujiwara in Kyoto Arc!. Otakumode.com, 2013. július 14. (Hozzáférés: 2013. július 17.)
 11. Death Note's Tatsuya Fujiwara Added to New Live-Action Rurouni Kenshin Films' Cast. Anime News Network, 2013. július 2. (Hozzáférés: 2013. július 31.)
 12. New Live-Action Rurouni Kenshin Films Cast Sōjirō, Aoshi. Anime News Network, 2013. július 31. (Hozzáférés: 2013. július 31.)
 13. Live-Action Rurouni Kenshin Films Cast Tao Tsuchiya as Misao. animenewsnetwork.com . (Hozzáférés: 2017. augusztus 17.)
 14. RUROUNI KENSHIN 2: KYOTO INFERNO Production Notes. SciFi Japan. [2019. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 29.)
 15. Live-Action Rurouni Kenshin 'Final Chapter' Films Delayed to Spring 2021 Due to COVID-19. Anine news Network, 2020. május 27. (Hozzáférés: 2020. május 27.)