Romanek Etelka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Romanek Etelka
Esztergom polgármestere
Hivatali idő
2014. október 12. 2019. október 13.
Előd Tétényi Éva
Utód Hernádi Ádám

Született 1960. március 25. (60 éves)
Dorog
Párt Fidesz–KDNP

Foglalkozás várospolitikus
Vallás római katolikus
Romanek Etelka Facebook-oldala

Romanek Etelka (Dorog, 1960. március 25. –),[1] magyar közgazdász, politikus, 2014 és 2019 között egy cikluson át Esztergom város polgármestere a Fidesz–KDNP támogatásával,[2] majd 2019-től Komárom-Esztergom megye önkormányzatának főállású alelnöke.[3]

Korai évek[szerkesztés]

Romanek Etelkának két diplomája van, több mint három évtizede dolgozik a közigazgatásban. 1993-tól az önkormányzat munkaügyi szervezetének kirendeltség-vezetőjeként dolgozott. Óraadóként éveken át tanított a Vitéz János Római Katolikus Főiskolán.

2013-ban az Esztergomi Járási Hivatal vezető-helyettese lett, ahol az akkor újonnan létrehozott szervezet felépítése, a Magyary–program megvalósítása, a szükséges képzések koordinálása tartozott a feladatai közé. Tagja a Kormánytisztviselői Kar Területi Etikai Bizottságának.

Mindezek mellett maradt ideje önkéntes, karitatív munkákra is. Közreműködött a Máltai Szeretetszolgálat esztergomi csoportjának létrehozásában és tevékenységében, hosszú ideig végzett karitatív missziós munkát a Mária Iskolatestvérek Szerzetesrend tagjaival az esztergomi cigánytelepen. Segítette a cigánypasztorációs tevékenységet is a katolikus egyház kérésére, de több alkalommal szervezett táborokat árvízkárosult gyermekek számára Esztergomban.

Esztergom polgármestere[szerkesztés]

A várost 2010 óta vezető független Tétényi Évával szemben a helyi Fidesz–KDNP a testületben ülő tagjai közül senkit sem indított újra, helyettük tíz új képviselő-jelöltet és egy új polgármester-jelöltet nevezett meg Romanek személyében.[4] A 2014. október 13-án lezajló önkormányzati választáson végül Romanek 5501, míg Tétényi 5092 érvényes szavazatot szerzet, vagyis 3,48% különbséggel Romanek elnyerte a polgármesteri széket.[2] Ezzel ő lett a város rendszerváltást követő negyedik, egyben második női polgármestere. A hivatal formális átadás-átvételére október 27-én került sor,[5] míg az ünnepélyes alakuló ülésre november 5-én, az esztergomi vár lovagtermében, melyen többek között Rétvári Bence államtitkár is részt vett.[6]

2015-ben Romanek úgy nyilatkozott, hogy szerinte az előző városvezetés tartozásokat hagyott hátra, ezért nem tudnak nagyobb fejlesztésekbe belekezdeni, emiatt feljelentéseket szorgalmaz.[7] Nagyobb port kavart továbbá, amikor 2016-ban Romanek egy nyílt testületi ülésen való felszólalásában arról beszélt, hogy szerinte az esztergomi polgárok nem szeretnék, hogy városukba menekülteket telepítsenek, melyet a „migráncs” szóval fogalmazott meg.[8] 2019. május 8-án a polgármester asszony egy delegációval a Vatikánban járt, ahol Ferenc pápának személyesen adott át egy Mindszenty-szobrot ábrázoló kisplasztikát és a korábban az emlékmű esztergomi avatásakor készült fényképet.[9]


Elődje:
Tétényi Éva
Esztergom polgármestere
2014 – 2019
Esztergom címere
Utódja:
Hernádi Ádám

Források[szerkesztés]

  1. Romanek Etelka adatai (magyar nyelven) (html). Petőfi Irodalmi Múzeum
  2. a b Esztergom települési választás eredményei (magyar nyelven) (html). Nemzeti Választási Iroda, 2014. október 14.
  3. Popovics György ismertette terveit a megyei közgyűlés alakuló ülésén (magyar nyelven) (html). KEMMA.hu, 2019. október 29.
  4. Romanek Etelka a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje Esztergomban - Bemutatkoztak a képviselő-jelöltek (magyar nyelven) (html). infoesztergom.hu, 2014. augusztus 2.
  5. Tétényi Éva átadta helyét Romanek Etelkának - képek (magyar nyelven) (html). Szeretgom.hu, 2014. október 27.
  6. Újratervezés, újjáépítés Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének megalakulása Ünnepi Alakuló Ülés (magyar nyelven) (html). Kormányhivatal, 2019. november 11.
  7. Megint áll a bál Esztergomban (magyar nyelven) (html). Origo.hu, 2015. június 18.
  8. Migráncsozott egyet az esztergomi polgármester (magyar nyelven) (html). Mandiner, 2019. november 11.
  9. Mindszenty miatt járt a pápánál Esztergom polgármestere (magyar nyelven) (html). KEMMA.hu, 2019. május 10.