Roco Modelleisenbahn GmbH

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Roco Modelleisenbahn GmbH
Roco logo.svg
Roco 63431 BR 132 201-5 DR.JPG
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1960
Székhely Bergheim
Iparág játékgyártó
Forma korlátolt felelősségű társaság
Termékek
Anyavállalata Modelleisenbahn Holding
Leányvállalatai Fleischmann
A Roco Modelleisenbahn GmbH weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Roco Modelleisenbahn GmbH témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Roco Modelleisenbahn GmbH egy osztrák vasútmodell-márka, ami 1960-ban jött létre, igaz, akkor még tank maketteket készítettek. A cég vasútmodelleket 1967-től gyártott eleinte csak Amerikának, de később a német piacra is elkezdett 1:87 H0 méretarányú teherkocsikat készíteni. A Roco hamar népszerű lett a jó ár-érték aránya miatt. Továbbá az is érdekes, hogy népszerűsége miatt a cég egyes termékkategóriákat nagyon soká kezdett el gyártani: Ezek a mozdony-modellek (1976-tól) és a Roco sínek (1989-től). Az első kezdőkészletük is csak az 1990-es évek elején jelentek meg a cégnek. A Roco mindig tartja magát a korral: Ugyanis európai szinten elég hamar, (1995-ben) beszállt a digitális vasútmodellezés piacára, a Roco LokMaus vezérlővel, aminek az utódját a Roco Multimaus-t (és egyéb verzióit) a mai napig gyártják. Még ekkortájt megjelentek az olyan szinten kidolgozott modellek, amik a mai napig megállják a helyüket, és a mai színvonalat hozzák. A Roconál a 2010-es évek környékén nagy változások mennek véghez: A LokMaus gyártásának befejezése, arculati illetve újabb digitális vasútmodell fejlesztések történnek. A cég megcsinálja a Fleischmann céggel közösen a Z21-et és verzióit, ami forradalom a digitális vasútmodellezés történetében. Nem csoda, hogy a mai napig töretlen népszerűségnek örvend a cég szerte Európában. A központja Salzburgban van, de már Vietnámban is gyártanak modelleket.

A Roco/Fleischmann Z21[szerkesztés]

Általános nyelvjárásban csak Roco Z21 egy digitális vasútmodell-vezérlő központ, amivel a váltóktól kezdve a személykocsik világításán át a mozdonyokig szinte mindent lehet vezérelni. Ennek a Z21-nek kettő vérziója van: Van a Z21 start amit a kezdőkészletekhez kapunk, sima vezetékes multimaussal, a másik a sima Z21 amit külön kell megvenni. A kettő között annyi a különbség hogy a sima Z21 sokkal erősebb, több digitális mozdonycímet tud megjegyezni, meg még sorolhatnám. Idén érkezik a Z21 XL Series, de azt nem tudni milyen lesz. A Z21 működik a Mulitmaus minden verziójával, no meg okoseszközökkel is. Ehhez lett kitalálva a Z21 Wifi is, ami egy speciális wifi direkt ilyen vezérlési célokra. A wifit először be kell programozni, csak aztán működik. Ha evvel megvagyunk, akkor ezt az eszközt csatlakoztatjuk bármely Z21-hez és beírjuk a kódot az eszközünkbe. Vezeték nélküli WLANmaussal is működik a Z21 wifi. Ha mindez kész, akkor az ehhez kifejlesztett speciális gyári alkalmazásba felvesszük a mozdonyokat, járműveket, egyéb dolgokat amiket akarunk vele irányítani. Az alkalmazás címe az hogy Z21 (szürke háttérrel) és letölthető az AppStore-ból meg a Google Play-ről. És ez még nem minden! A cég nem siette el ezeket a fejlesztéseket, ugyanis olyan mozdonyokat csinált aminek a fülkéjében kamera van, és az alkalmazáson keresztül látható mit vesz fel, sőt ha táblagépről irányítjuk az adott mozdonyt akkor betöltődik a jármű eredetiének a vezérállása, és mint egy szimulátor, úgy irányíthatóak. Jelenleg ilyen mozdonyt sajnos nem kapni, de más hasonló érdekességgel azonban idén is előrukkolt a cég: Az APP-ba új funkciókat tettek 2020 végén, és kiadtak H0 méretarányban egy digitális-hangos vasúti darut, amit az alkalmazás segítségével lehet kezeli, hasonlóan mint egy drónt.

A Roco multimaus[szerkesztés]

A Roco multimaus egy digitális vasútmodell kézivezérlő, amit a cég az elöregedett LokMaus leváltására fejlesztett ki a cég a 2000-res évek második felében. Egy darabig egy úgynevezett Roco Boosterrel lehetett kapni kizárólag kezdőkészletekben, később ezek a tételek külön megvásárolhatóak lettek. Ha ma Roco digitális kezdőkészletet vesz az ember akkor Booster helyett Z21 start lesz a digitális központ. A Roco Boostert lehet ma is kapni, igaz külön kell megvenni és a neve Roco Z21 Booster. A multimaust a Rocon kívül más cég is gyártja és forgalmazza, ez nem más mint a Fleischmann. A Roco multimaus meg a Fleischmann multimaus között annyi a különbség hogy más a színük és más a külső feliratozás, mind a kettő ugyanazt tudja. A multimaus a mozdonyon kívül digitális váltókat is tud vezérelni és 64 mozdonycím tárolására képes. A multimasnak 3 verziója van:

  • A hagyományos vezetékes Roco/Fleischmann multimaus
  • A Roco WLANmaus, ami vezeték nélküli és kizárólag Z21 wifivel működik. Elem kell bele.
  • A roco multimausPRO ami rádiófekvrenciával a Roco speciális vezérlőjével működik, de ezt nagyon rövid ideig lehetett kapni és nagyon drágán. Elem ebbe is kell.

A multimaus sikere a mai napig töretlen, hisz sok helyen használják, univerzális és egyszerűen használható. A Roco nem fogja leváltani még, hiszen a mai napig fejlesztik, tökéletesítik.

Roco sínek[szerkesztés]

A Roconak 2 fajta síne van, igaz az egyiknek vannak verziói

  1. Roco geoLine: A Roco geoLine sínnek nagy "történelme" van hiszen vagy 20 éve gyártják. A geoLine egy műanyag ágyazatos sín amit legfőképp azoknak találtak ki akik a padlón vonatoznak. Egy darabig minden Roco kezdőkészlethez ilyen sín járt, de az elmúlt években elkezdett kiszorulni a geoLine a piacról. Jelenleg 1 kezdőkészlethez sem lehet kapni, de külön lehet vásárolni belőle.
  2. RocoLine: Ágyazat nélküli Roco sín, amiket terepasztal-építéshez lehet felhasználni, az utóbbi években jelent meg.
  3. RocoLine bedding: Gumiágyazatos Roco sín, aminek nagy előnye hogy nem törik, reped mint egy műanyag ágyazatos. Minden H0 kezdőkészletben ilyen sínt kap az ember. Ez a sín tekinthető a Roco geoLine utódjának.

Ikonikus Roco által gyártott modellek[szerkesztés]

Olyan modellek kerülnek most felsorolásra, amiknek a neve szinte egyenlő a Roco márkanévvel.

Magyar vonatkozású Roco vasútmodellek[szerkesztés]

Itt olyan modellek kerülnek felsorolásra, amit a Roco gyárt(ott) MÁV-os vagy GySEV-es esetleg valami magyar magánvasút kivitelében.

További információk[szerkesztés]