Rik Wouters

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Hendrik Rik Wouters
Önarckép szivarral
Önarckép szivarral

Született 1882
Mechelen
Meghalt 1916
Amszterdam
Nemzetisége belga
Stílusa Impresszionizmus, fauvizmus
Iskolái Brüsszeli Királyi Szépművészeti Akadémia
Aki hatott rá Fernand Verhaegen,
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Hendrik Rik Wouters témájú médiaállományokat.

Hendrik Emil (Rik) Wouters (Mechelen, 1882. augusztus 21.Amszterdam, 1916. július 11.) belga festőművész és szobrász, a fauvizmus egyik jelentős képviselője.

Élete és művészete[szerkesztés]

Önarckép fekete kötéssel
hatéves korában elvesztette édesanyját. 12 évesen már dolgozni kezdett apja asztalosműhelyében, ahol faszobrászattal is foglalkozott.

1897-ben a mecheleni akadémián járt kurzusokra, majd 1900-tól a brüsszeli Királyi Szépművészeti Akadémián folytatta tanulmányait. Itt ismerkedett meg későbbi feleségével, Nellel (Hélène Duerinckx), aki modell volt. 1905. április 15-én házasodtak össze.

Brüsszel közelében, Watermaal-ban telepedtek le, de anyagilag nehéz körülmények közé kerültek. Később Mechelenbe költöztek Wouters apjához, de ott sem sokáig bírták a családi nézeteltérések miatt. 1907-ben Bosvoorde-ban, a Zoniënwoud nevű erdő szélén telepedtek le, elsősorban Nel tüdőbajának ápolása érdekében. A környező táj Rik Wouters több képének témája lett.

1907-ben formázta meg barátjának, Edgard Tytgatnak a mellszobrát gipszből, de nem volt pénzük annak bronzba öntésére. Erre csak jóval később került sor; a szobor ma a brüsszeli Királyi Szépművészeti Múzeum egyik büszkesége.

Első sikerei közé tartozott, amikor a Godecharle pályázaton díjat nyert „Álmodozás” című szobrával. Festői munkássága kezdetén erősen James Ensor hatása alatt volt, az ő stílusában festett csendéleteket és enteriőröket. Rengeteg képet, tanulmányt festett, leginkább kartonra, mert a vászon túl drága volt a számára. Anyagi helyzete 1911-től fordult valamelyest jobbra, amikor a brüsszeli Giroux galéria - az első belga művészként - szerződést kötött vele. A következő években e szerződésnek megfelelve ontotta magából a műveket, de nem csak mennyiségileg, hanem minőségi értelemben is a tragikusan rövid karrierje csúcsára érkezett. Állandó modellje volt felesége, például az itt látható „Háztartási gondok” című szobrának is ő állt modellt. Ekkor alkotta híressé vált szobrát James Ensorról is.

1914-ben már önálló kiállítást szervezett számára a galéria, de hamarosan kitört a háború, és behívták katonának. Liège mellett fogságba esett, de megszökött, majd a semleges Hollandiába menekült.

Hamarosan azonban megtámadta állkapcsát a végzetes betegség, a rák. Felesége utána költözött Amszterdamba és gondosan ápolta. Wouters még két kiállítást rendezett a holland fővárosban. Az első mutatta be „Önarckép fekete kötéssel” című képét, amelyen megörökítette súlyos szemműtétének nyomát. A további operációk sem segítettek rajta, és 1916-ban, 34 éves korában meghalt. Felesége 1971-ben hunyt el.

Művei többek között a brüsszeli és az antwerpeni királyi szépművészeti múzeumokban, a brüsszeli Charlier Múzeumban, Liège-ben, Oostende-ben, valamint szülővárosában, Mechelenben vannak kiállítva.

Galéria[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]