Replikáns

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Replikáns
(Replicant)
2001-es amerikai film
RendezőRingo Lam
ProducerDavid Dadon
Danny Lerner
John Thompson
Vezető producerAvi Lerner
Műfaj
  • akciófilm
  • thrillerfilm
  • sci-fi film
  • haverzsarufilm
ForgatókönyvíróLarry Riggins
Les Weldon
FőszerepbenJean-Claude Van Damme
Michael Rooker
Catherine Dent
Brandon James Olson
ZeneGuy Zerafa
OperatőrMike Southon
VágóDavid M. Richardson
Gyártás
GyártóArtisan Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő101 perc
Költségvetés17 millió  USD
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Millennium Films
magyar Warner Home Video
BemutatóUSA 2001. szeptember 18.
magyar 2001. november 8.
KorhatárUSA R
További információk
SablonWikidataSegítség

A Replikáns (eredeti cím: Replicant) 2001-ben bemutatott amerikai akciófilm, melyet Ringo Lam rendezett. A főbb szerepekben Jean-Claude Van Damme és Michael Rooker látható. Van Damme harmadszor tűnik fel kettős szerepben, a Dupla dinamit (1991) és a Mindhalálig (1996) című filmek után – a Mindhalálig után ez volt Van Damme második közös filmje Ringo Lam kínai filmrendezővel.

Cselekmény[szerkesztés]

Edward "Torch" Garrotte (Jean-Claude Van Damme) egy sorozatgyilkos, aki szabadon garázdálkodik a városban. Áldozatai azok a nők, akik szerinte rossz anyák. Általában megöli őket, majd felgyújtja az áldozat házát, bennhagyva a gyereket. Garrotte-ot az elkeseredett, nyugdíj előtt álló Jake Riley (Michael Rooker) akarja elkapni. Egy ügy során ráakadnak, de sikerül elmenekülnie Jake elől, ám a rendőr megsebesíti a gyilkost. A férfi tovább üldözné Garrotte-ot, ám elküldik a rendőrségtől, mivel megkezdődött a nyugdíja.

Jake-nek egy titkos ügynök felajánlja, hogy segíthet elkapni Garrotte-ot, ám ahhoz Jake-nek vele kell mennie. Egy titkos bázisra szállítják, ahol fény derül az igazságra. A tudósok Garrotte genetikai másolatán dolgoznak. Ugyanúgy néz ki ez is, ám nincs azon az értelmi szinten, mint bárki más felnőtt ember. Jake-nek nem tetszik az ötlet, ám kénytelen elvállalni, hogy felügyeli a replikánst, mivel a másolat segíthet ráakadni az eredetire.

Hamarosan ráakadnak Garrotte-ra, aki közben a másolatát arra akarja kényszeríteni, hogy álljon mellé. A replikáns Jake mellett dönt és együttes erővel sikerül legyőznie a sorozatgyilkost egy kórházban. Jake elmenekül, ám a replikáns bent marad az égő szobában.

Jake összeroppan, mivel az idő során megkedvelte a másolatot és annak egyedi tulajdonságait. Pár nappal később kinéz az ablakon és meglát egy esőkabátos férfit, aki egy levelet dob be a postaládájába.

A záró képsorokon azt látjuk, amint a replikáns visszamegy ahhoz az utcalányhoz, akit korábban megvédett.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Jean-Claude Van Damme Edward Garrotte (Luc Savard) Gáti Oszkár
replikáns
Michael Rooker Jake Riley nyomozó Gesztesi Károly
Catherine Dent Anne Kisfalvi Krisztina
Brandon James Olson Danny Gacsal Ádám
Pam Hyatt Mrs. Riley Illyés Mari
Ian Robison Stan Reisman Cseke Péter
Allan Gray Roarke
James Hutson koszos házfelügyelő
Jayme Knox Wendy Wyckham Keönch Anna
Paul McGillion Hal, a rendőrkapitány
Chris Kelly Chris
Peter Flemming Paul
Margaret Ryan Gwendolyn Savard
Marnie Alton prostituált Braun Rita
Lillian Carlson recepciós a börtönkórházban Némedi Mari
Ingrid Tesch 911-es operátor

A film készítése[szerkesztés]

A film költségvetése 17 millió dollár volt és 50 napig forgatták. Ez volt Jean-Claude harmadik filmje (leszámítva azokat a filmeket, amikor még nem volt híres), amit Amerikában nem mutattak be a mozik, hanem egyenesen VHS-re és DVD-re jött ki. Ennek oka – ahogy Jean-Claude egy dokumentumfilmben elmondta – a producerek sok pénzt vesztettek a Blair Witch 2 című filmmel, és féltek, hogy újra pénzt vesztenének ezzel a filmmel, ha bemutatnák a mozikban. A film tehát közvetlenül VHS-re került az USA-ban. Franciaországban viszont bemutatták a mozik. A franciáknál sikeres lett a mozikban és VHS-en is sok pénzt hozott.

2001-ben a film két jelölést is kapott a Video Premiere Award-ön. Jean-Claude-ot a Legjobb színész kategóriában, míg John Thompsont, David Dadont és Danny Lernert a Legjobb Live-Action Video Premiere Movie kategóriában jelölték.

Jean-Claude másodszor dolgozott együtt Ringo Lam-mel. Először a Mindhalálig című filmen dolgoztak együtt.

Fogadtatás[szerkesztés]

Mike Jackson a DVD Verdict kritikusa azt állította, hogy "nem egy nagy volumenű film, de Van Damme legjobb filmje a Véres játék óta." Earl Cressey a DVD Talk-tól dicsérte a filmet, könnyed és megnyerő sci-finek nevezte, amit a Van Damme rajongók garantáltan szeretni fognak. A Rotten Tomatoes honlapon a film 27%-ot kapott, az IMDb-n pedig 5,4 pontra értékelték a nézők.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A replikáns - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. október 8.)

További információk[szerkesztés]