Református Politikai Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Református Politikai Párt
Staatkundig Gereformeerde Partij

Adatok
ElnökKees van der Staaij

Alapítva1918. április 24.
SzékházBurgemeester van
Reenensingel 101
Gouda, Hollandia
Ifjúsági tagozatSGP-jongeren
Tagok száma30.122 (2017)

Ideológiakeresztény jobboldal
szociálkonzervativizmus
teokrácia
euroszkepticizmus
Politikai elhelyezkedésjobboldal
Parlamenti jelenlétKépviselőház:
3 / 150
Szenátus:
2 / 75
Királyi Megbízottak:
0 / 12
Tartományi képviselők:
14 / 570
Európai pártEurópai Keresztény Politikai Mozgalom
EP-frakcióEurópai Konzervatívok és Reformisták
Hivatalos színeiKék és narancs
Weboldala

Református Politikai Párt (hollandul: Staatkundig Gereformeerde Partij, SGP) egy hollandiai, keresztény-jobboldali szellemiségű politikai párt, amely a református tanokat követi. A párt a legrégebb óta jelenlevő politikai párt Hollandiában, a mindenkori ellenzék tagja. A párt Hollandiában egyedüliként támogatja a halálbüntetést.

Ideológiája[szerkesztés]

A párt egy radikális protestáns párt, ezen belül is a református egyház tanait követi. A párt kormányzását a Biblia szellemiségében végezné. A párt szigorúan ellenzi az állam és az egyház szétválasztását[1] Álláspontjuk szerint mind az egyháznak és az államnak is meghatározott szerepe van a társadalomban, hitet tesznek a teokráciában. Vasárnapi napokon a párt honlapja nem elérhető.

A párt ellenzi a feminizmust, de bibliai alapon úgy vélik, hogy a nők és férfiak ugyanannyira fontosak a társadalomban, de nem egyenlőek, mert különböző szerepük van a társadalomban.[2] Mindezt annyira komolyan veszik, hogy 1989-ig nem támogatták a nők választójogát, 2006-ig párttagok is csak férfiak lehettek, és 2013-ig nők nem indulhattak a párt jelölteiként.[3]

A parlamenti vitákon gyakran hangsúlyozzák a jogállam és a parlamenti eljárások szerepét. A párt szükségesnek tartja a halálbüntetés újrabevezetését Hollandiában, amit Mózes első és második könyve alapján tartanak fontosnak.[4] Szigorúan ellenzik az abortuszt, az azonos neműek házasságát, az eutanáziát, sőt, a gyermekgondozókat is.

Választói[szerkesztés]

A párt hagyományosan azon református vallásúak körében népszerű, akiknek vallási meggyőződése nagyon erős. Ezek a választók a különböző hollandiai református egyházak tagjai, valamint Hollandia Protestáns Egyházának konzervatív szárnyának tagjai és az ortodox kálvinista Református Szövetség.

Földrajzilag a választók a holland bibliai övezet területére koncentrálódnak: Zeelandon belül Goeree-Overflakkee település és Dél-Hollandon belül Alblasserwaard polder valamint Gelderland és Overijssel nyugati részén élnek.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. VVD en SGP in debat over scheiding kerk en staat. (Hozzáférés: 2017. november 15.)
  2. Party penalised for woman snub. (Hozzáférés: 2017. november 15.)
  3. Az öt legfurább minipárt, ami parlamentbe juthat Hollandiában (magyar nyelven). https://azonnali.hu/, 2021. március 17. (Hozzáférés: 2021. március 27.)
  4. Doodstraf. (Hozzáférés: 2017. november 15.)
  5. Jong of oud, man of vrouw; wie stemde op welke partij?. (Hozzáférés: 2017. november 15.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Reformed Political Party című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]