Ranger–2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ranger-2 szócikkből átirányítva)
Ranger-2
Ranger 2.jpg

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Űrügynökség NASA
Küldetés típusa becsapódás a Holdba
Küldetés
Célégitest Hold
Indítás dátuma 1961. november 18.
Indítás helye Cape Canaveral Air Force Station Launch Complex 12
Hordozórakéta Atlas–Agena
Küldetés vége 1961. november 20.
Időtartam 2 nap
Az űrszonda
Tömeg 304 kg
Pálya Föld körüli
Inklináció 33.3°
Periódus ~89 perc
Apoapszis 242 km
Periapszis 150 km

A Ranger–2 (angolul: útkereső) amerikai űrszonda, amelyet a Ranger-program keretében indítottak, Hold kutató műhold.

Küldetés[szerkesztés]

A szondát a NASA Jet Propulsion Laboratoryban fejlesztettek ki. A NASA a Hold látható oldalának módszeres kutatását kezdte meg, amely a Surveyor-programmal, majd a Lunar Orbiter-programmal folytatódott és az Apolló-programmal, a Holdra szállással csúcsosodott ki. A Mariner-program keretében a kifejlesztett rendszert használták.

Jellemzői[szerkesztés]

1961. november 18-án a Cape Canaveral Air Force Station kilövőállomásról egy140 tonnás három és fél (indításnál szilárdhajtóanyagú segédrakéták) fokozatú Atlas-Agena B rakétával állították Föld körüli pályára. Az orbitális egység pályája 88.3 perces, 33.3 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya perigeuma 150 kilométer, az apogeuma 242 kilométer volt. A hordozóeszköz fokozatának sikertelen indítása miatt parkolópályán maradt, nem érte el a második kozmikus sebességet Hosztengelyében stabilizált, a Hold–Nap összekötő egyenessel párhuzamos volt. November 20-án északnyugat-Afrika felett befejezte szolgálatát, elégett a Föld légkörében

A szondát egy hatszögletű vázra építették. Az energiaellátást kettő napelemtábla (8680napelemlapocskával) illetve akummulátorok segítségével (AgZn) biztosította. A testben illetve a tetején levő kúpos műszeres térben helyezték el a vidikon-televíziós kamerákat, az elektronikát és a helyzetszabályzót, a telepeket, a vezérlőegységet, a rádióadókat, a helyzetszabályzó hideggáz tartályt- illetve fúvókát. Átmérője 1.52 méter, magassága 2.51 méter. A nyitott napelemtáblák 4.57 méterrel növelték meg az átmérőjét. Tömege 304 kilogramm. A rádiókapcsolatot egy kis botantenna és egy, a Földre irányított, 1.2 méter átmérőjű parabolaantenna biztosította. Műszerei: Lyman-α napsugárzás detektor,- elektrosztatikus plazma analizátor,- közepes energiájú kozmikus sugárzás érzékelő,- ionizáló kozmikus sugárzásmérő,- detektor kozmikus sugárzásmérő,- magnetométer,- mikrometeorit detektor.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Ranger–1. nasa.gov. (Hozzáférés: 2013. január 4.) - A Ranger-program története (PDF), 1977]
  • Ranger–1. lib.cas.cz. (Hozzáférés: 2013. január 4.)
  • Ranger–1. lib.cas.cz. (Hozzáférés: 2013. január 4.)

Elődje:
Ranger–1

Ranger műhold
1961–1965

Utódja:
Ranger–3