Ramón Mercader

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ramón Mercader (Barcelona, 1913. február 7.Havanna, 1978. október 18.), a sztálini szovjet titkosszolgálat, az NKVD ügynöke volt, aki Trockij gyilkosaként vált ismertté.

Merénylet Trockij ellen[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Trockij (középen) Mexikóban 1940-ben

Trockij 1937 januárjában érkezett Mexikóba, ahol menedékjogot kapott a festő Diego Rivera közbenjárására, miután Norvégia kiutasította a Sztálin meggyilkolására szőtt összeesküvés vádja nyomán keletkezett felzúdulás hatására. Az NKVD egyik tisztje, bizonyos Leonyid Eitingon kapta a feladatot Trockij megölésére, aki a gyilkosság végrehajtásával először David Alfaro Siqueiros spanyol polgárháborús veteránt bízta meg. Siqueiros 1940. május 23-án egy banda élén megtámadta a villát, ahol Trockij lakott és egy bombát akart felrobbantani, ami azonban csütörtököt mondott. Trockij csak könnyebben sérült meg a lábán. Siqueirost letartóztatták, de óvadék ellenében szabadult és Pablo Neruda meghívására Chilébe távozott.

Eitingon választása a feladat végrehajtására ezután esett Ramón Mercaderre, aki egy bizonytalan kilétű, több nevet is használó fiatalember volt. Anyja, Caridad Mercader egy kommunista érzelmű spanyol asszony volt, aki a spanyol polgárháború idején Eitingonnal folytatott szerelmi viszonyt. Ramón Mercader később is az NKVD szeme előtt volt, mivel trockista összejöveteleken vett részt. Egy ilyen trockista csoportban ismerkedett meg Párizsban Sylvia Ageloffal, aki később New Yorkban dolgozott szociális munkásként és jó barátságban volt Trockij feleségével.

1940 nyarán Ramón – akit az FBI már „Van Dendresched” illetve Jacques Monard van den Dreschd” néven tudott – újraélesztette viszonyát Sylvia Ageloffal. (Az NKVD szisztematikusan összegyűjtötte a spanyol polgárháborúban, a nemzetközi brigádokban harcoló és elesett forradalmárok útleveleit, melyeket később az ügynökei felhasználtak.) A pár Mexikóba utazott és Sylvia önkéntes titkárnőként Trockij mellett kezdett dolgozni. Trockij bizalmának megnyerése után Sylvia bemutatta Ramónt Trockijnak és a villa őreinek. Ramón megkérte Trockijt, hogy nézze át egyik írását, ezért 1940. augusztus 20-ára találkozót beszéltek meg. A találkozóra Ramón a kabátbélésébe varrt tőrrel, a lapockáján függő 45-ös pisztollyal és az esőkabátjába rejtett jégcsákánnyal érkezett. Az első adódó alkalommal a jégcsákánnyal sújtott Trockijra, aki felordított, mire a felesége befutott a szobába és dulakodni kezdett Ramónnal. Ramónt letartóztatták és húsz év börtönre ítélték.

Trockij 1940. augusztus 21-én meghalt, a halála előtt az FBI egyik ügynöke, a mexikóvárosi amerikai nagykövetség diplomatája még beszélni tudott vele.

Az NKVD – amint a megfejtett utasításokból később kiderült – az 1940-es években terveket szőtt Ramón kiszabadítására, de ezek nem valósultak meg. Ramón Mercader majdnem teljesen kitöltötte a büntetését, szabadulása után hamarosan Moszkvába utazott, ahol anyja jelenlétében érdemrenddel tüntették ki, ami mellé egy aranyórát is kapott ajándékba.

A szovjet titkosszolgálat Ramón Mercador személyével és tettével bebizonyította, hogy a világon bárhol képes politikai gyilkosságot végrehajtani, a keze messzire elér.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Thomas B. Allen: 50 szupertitkos dokumentum a történelem irattárából (Geographia Kiadó, 2009) ISBN 978-963-9810-89-1