Raed Arafat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Raed Arafat
Arafat 2015-ben
Arafat 2015-ben
Románia egészségügyi minisztere
Hivatali idő
2012. november 7. december 21.
Előd Vasile Cepoi
Utód Eugen Nicolăescu

Született 1964május 24. (55 éves)
Damaszkusz

Foglalkozás orvos
Iskolái Iuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem
Vallás iszlám

Díjak
  • Order For Merit
  • Order of Honour
A Wikimédia Commons tartalmaz Raed Arafat témájú médiaállományokat.

Raed Arafat (Damaszkusz, 1964. május 24. –) palesztin származású marosvásárhelyi orvos, a romániai Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) és légimentő-szolgálat alapítója.

Élete[szerkesztés]

1981-ben érkezett Palesztin autonóm területekről Romániába. Egy évet töltött nyelvtanulással Ploieştiben, majd a Kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre ment tanulni. Az 1989-es forradalom után döntötte el, hogy végleg Romániában marad. Előbb Kolozsvárott próbálta a sürgősségi mentőszolgálatot megszervezni, de terve a mentősszakszervezet ellenállása miatt nem sikerült. 1990 szeptemberében költözött Marosvásárhelyre, ahol sikerült megvalósítania tervét, és a marosvásárhelyi SMURD központ vezérlő orvosa lett. 1999 óta román állampolgár.

2007. augusztus 23-tól Călin Popescu-Tăriceanu felkérésére a román egészségügyi minisztérium államtitkára lett. Az első és a második Boc-kormányban az egészségügyi minisztérium helyettes államtitkára volt. 2012 januárjában éles konfliktusba keveredett Traian Băsescu államfővel, mivel Arafat szerint az IMF által szorgalmazott új egészségügyi törvény a sürgősségi egészségügyi ellátórendszer privatizációját készítette elő. Január 10-én lemondott tisztségéről.[1][2] Elmozdítsa után több ezres szimpátiatüntetést tartottak mellette Marosvásárhelyen[3] és más városokban. Arafat mellett és az egészségügyi törvény ellen tüntetések voltak Bukarestben is.[4] A terebélyesedő közfelháborodás miatt visszatérhetett hivatalába.[5] 2012 márciusában ő volt a legnépszerűbb közéleti személyiség Romániában.[6] 2012 novemberében rövid időre a Ponta-kormány egészségügyi minisztere lett.[7] Bejelentette, hogy a decemberi választások után nem kíván miniszter lenni, mert nem akar politikussá válni.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]