R255-ös főút (Oroszország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
R255 „Szibéria”
M53 krasnoyarsk.jpg
P255-RUS.svg
M53 karte RF.jpg
Úttípus út
Része ennek Tabliczka AH6.svg
Hossza1860 km
Ország Oroszország
Tartományok
Az út eleje Novoszibirszk
Az út vége Irkutszk
A Wikimédia Commons tartalmaz R255 „Szibéria” témájú médiaállományokat.
М53 1.JPG

Az R255 „Szibéria” főút (oroszul: Федеральная автомобильная дорога P255-RUS.svg «Сибирь») Oroszország egyik szövetségi jelentőségű autóútja Novoszibirszk–(Tomszk)–KemerovoKrasznojarszkIrkutszk között. Hossza: 1860 km.

Korábban M53 jelzéssel egy hosszabb főút része volt, de a régi útszámozást és -elnevezéseket egy 2010. évi kormányrendelet országszerte megszüntette és 2018. január 1-vel érvénytelenítette.

Az R254-es főút keleti folytatásának tekinthető, mellyel együtt része az ázsiai nemzetközi úthálózat Tabliczka AH6.svg (Asian Highway 6) útvonalának.

Útvonal[szerkesztés]

A főút Novoszibirszkből északkelet felé kiindulva a Novoszibirszki területen, egy rövid útszakasza a Tomszki területen, tovább a Kemerovói területen, a Krasznojarszki határterületen és az Irkutszki területen vezet keresztül. Tomszkba egy észak felé leágazó út visz, a főútvonal pedig délkeleti irányba, Kemerovo felé folytatódik.

Az útvonal több nagy folyót keresztez: Kemerovónál a Tomot, Acsinszk mellett a Csulimot, Krasznojarszknál a Jenyiszejt, Tajsetnél a Birjuszát, stb.

Források[szerkesztés]