R258-as főút (Oroszország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
R258 „Bajkál”
Трасса Байкал Мандрик1.JPG
P258-RUS.svg
M55 karte RF.jpg
Úttípus út
Része ennek Tabliczka AH6.svg
Hossza~1100 km
Ország Oroszország
Tartományok
Az út eleje Irkutszk
Az út vége Csita
A Wikimédia Commons tartalmaz R258 „Bajkál” témájú médiaállományokat.

Az R258 „Bajkál” főút (oroszul: Федеральная автомобильная дорога P258-RUS.svg «Байкал») Oroszország egyik szövetségi jelentőségű autóútja Szibériában, az Irkutszki területen, Burjátföldön és a Bajkálontúli határterületen. Három közigazgatási központ, IrkutszkUlan-UdeCsita között teremt kapcsolatot. Hossza kb. 1100 km.

Az R255-ös főút keleti folytatásának tekinthető, mellyel együtt része az ázsiai nemzetközi úthálózat Tabliczka AH6.svg (Asian Highway 6) útvonalának.

Korábban M55 jelzéssel egy hosszabb, szintén „Bajkál” elnevezésű főút része volt. A régi útszámozást és -elnevezéseket egy 2010. évi rendeletnek megfelelően országszerte módosították, de 2018. január 1-éig a régi útszámozás is érvényben volt.

Útvonal[szerkesztés]

Az egyik útszakasz (2015-ben)

Irkutszkból kiindulva délen megkerüli a Bajkál-tót. Bojarszkij falutól elhagyja a partvidéket, majd több szakaszán nagy folyók (Szelenga, Hilok, Ingoda) mentén vezet Csitáig.

A „Bajkál”-ból Kultuknál ágazik le az А333-as főút az orosz-mongol határnál lévő Mondi településig, és Ulan-Ude közeléből indul ki az А340-es főút szintén az orosz-mongol határra, Kjahta városig.

Források[szerkesztés]