R255-ös főút (Oroszország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
R255 „Szibéria”
Úttípusút
Része ennek
Hossza1860 km
OrszágOroszország
Tartományok
Az út elejeNovoszibirszk
Az út végeIrkutszk / főút
A Wikimédia Commons tartalmaz R255 „Szibéria” témájú médiaállományokat.

Az R255 „Szibéria” főút (oroszul: Федеральная автомобильная дорога «Сибирь») Oroszország egyik szövetségi jelentőségű autóútja Novoszibirszk–(Tomszk)–KemerovoKrasznojarszkIrkutszk között. Hossza: 1860 km.

Korábban M53 jelzéssel egy hosszabb főút része volt, de a régi útszámozást és -elnevezéseket egy 2010. évi kormányrendelet országszerte megszüntette és 2018. január 1-vel érvénytelenítette.

Az R254-es főút keleti folytatásának tekinthető, mellyel együtt része az ázsiai nemzetközi úthálózat (Asian Highway 6) útvonalának.

Útvonal[szerkesztés]

A főút Novoszibirszkből északkelet felé kiindulva a Novoszibirszki területen, egy rövid útszakasza a Tomszki területen, tovább a Kemerovói területen, a Krasznojarszki határterületen és az Irkutszki területen vezet keresztül. Tomszkba egy észak felé leágazó út visz, a főútvonal pedig délkeleti irányba, Kemerovo felé folytatódik.

Az útvonal több nagy folyót keresztez: Kemerovónál a Tomot, Acsinszk mellett a Csulimot, Krasznojarszknál a Jenyiszejt, Tajsetnél a Birjuszát, stb.

Források[szerkesztés]