Rómeó és Júlia (opera, 1830)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Romeo és Júlia
(I Capuletti e i Montecchi)
opera
A zárójelenet az opera 2012-es houstoni előadásából
A zárójelenet az opera 2012-es houstoni előadásából
Eredeti nyelv olasz
AlapműLuigi Scevola: Giulietta e Romeo
Zene Vincenzo Bellini
Librettó Felice Romani
Felvonások száma 2
Fordító Szerdahelyi József
Főbb bemutatók 1830. március 11.
Velence, La Fenice
1836. május 29.
Kolozsvár
1837. november 28.
Pesti Magyar Színház
A Wikimédia Commons tartalmaz Romeo és Júlia témájú médiaállományokat.

A Rómeó és Júlia (eredeti olasz címén: I Capuleti e I Montecchi [’A Capuletek és a Montague-k’]) Vincenzo Bellini 1830. március 11-én, Velencében bemutatott kétfelvonásos operája. Ezt az operáját Bellini a finoman kidolgozott és arányosan megformált áriákra építette fel. A két szemben álló tábort a zene nem különíti el egymástól határozottan, így a zenei jellemzés kissé szegényesnek hat. Általában véve elmondható az opera zenéjéről, hogy az nem hatol a szereplők jellemének a mélyére.

1966-ban Claudio Abbado új változatot készített az operából, amiben Romeo nadrágszerepét tenorrá transzponálta, de az 1970-es évek közepétől mindenütt visszatértek az eredeti verzióhoz.

Az opera szereplői[szerkesztés]

Szereplő Hangfekvés
Júlia, Capellio lánya szoprán
Rómeó, a Montague család feje alt
Capellio, a Capulet család feje basszus
Tebaldo, Júlia unokaöccse tenor
Lorenzo, orvos, Capellio barátja basszus

Az opera cselekménye[szerkesztés]

I. felvonás[szerkesztés]

Capellio tanácsba hívja híveit. Tebaldo jelenti, hogy a Montecchi család feje békekövetet küldött. Rómeó megölte Montecchi fiát, ezért száműzték Veronából, most azonban békét ajánlana. A kórus elfogadná a békét, de Capelliót fűti a bosszúvágy. Tebaldo kész segíteni leendő apósának a bosszú végrehajtásában. Capellio siettette Júlia és Tebaldo esküvőjét. Elküldi Lorenzót lányához, hogy készítse fel Júliát a nászra. Az orvos vonakodva bár, de eleget tesz a parancsnak. Ezután Rómeó jelenik meg álruhában. Hírnöknek mondja magát, és békét kér a Montecchi család nevében, valamint Júlia kezét saját maga számára. Capellio és hívei elutasítják kérését. Végül Rómeó is kardot ránt, és a harc mellett dönt.

Júlia türelmetlenül várja Lorenzót, aki egy titkos folyosón a lányhoz vezeti Rómeót. A szerelmesek boldogan omlanak egymás karjaiba.

II. felvonás[szerkesztés]

Nászkórussal és a násznép bevonulásával kezdődik a felvonás. Rómeó álruhában elvegyül a család hívei között, és belopódzik az esküvői mulatságra. Lorenzo aggódik érte, de tudja, hogy Rómeó több száz híve várakozik a jelre, hogy végre megtámadhassák a Capuleteket. Csatazaj hallatszik. A vendégek gyorsan fegyvereik után nyúlnak. Ezt követően belép a terembe Júlia, és valamelyest csillapodnak a kedélyek. Rómeó kéri kedvesét, hogy szökjön meg vele. Társalgásukat Tebaldo és Capellio zavarja meg. Felismerik az előző jelenet hírnökében Rómeót, aki ekkor jelt ad híveinek, akik berontanak a házba. Kitör a csetepaté a két család hívei között.

III. felvonás[szerkesztés]

Júlia a szobájában türelmetlenül várja a híreket a fejleményekről. Nemsokára Lorenzo hírül hozza neki, hogy Rómeó embereit leverték, ő maga a városhoz közeli sziklák közé rejtőzött el. A lánynak perceken belül oltár elé kell állnia Tebaldóval. Lorenzo, hogy ettől megmentse, olyan altatót ad neki, amelytől tetszhalott állapotba kerül. Mielőtt Júlia beveszi a szert, megígéri neki, hogy gondoskodik róla: mikor felébred, senki más ne legyen mellette, csak Rómeó. Capellio jelenik meg, hogy sürgesse a lányt. Közben Rómeó beszökött a házba, hogy találkozhasson szerelmével, de Tebaldo felfedezte. Vívni kezdenek, majd Júlia szobájából halk nyögésre lesznek figyelmesek. A lány bevette az altatót, és azt hiszik meghalt.

IV. felvonás[szerkesztés]

Rómeó kétségbeesetten keresi fel hívei kíséretében Júlia kriptáját. Leveszi a koporsó fedelét, embereit pedig elküldi. Ezután mérget vesz be, Júlia mellé fekszik és meghal. Júlia közben felébred és Rómeó még elmondhatta neki, hogy megmérgezte magát. A lány szerelme halála után, annak tőrével, szíven szúrja magát.

  • Megjegyzés: az előadási gyakorlat miatt, a legtöbb forrás két felvonásban ismerteti az opera cselekményét.

Diszkográfia[szerkesztés]

Eredeti változat
Abbado-változat

Források[szerkesztés]

  • Németh Amadé, Operaritkaságok, Zeneműkiadó. Bp., 1980, 425-427. p.
  • Winkler Gábor, Barangolás az operák világában I., Tudomány, Bp., 2003, 122-125. p.
  • Matthew Boyden, Az opera kézikönyve, Park, Bp., 2009, 201-202. p.
  • opera Operaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap