Rímus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rímus

Agade királya
Uralkodási évei8
ElődjeSarrukín
UtódjaManistusu
Életrajzi adatok
UralkodóházAkkád-dinasztia
Születettnem ismert
Agade
Elhunytnem ismert
Akkád Birodalom
ÉdesapjaSarrukín akkád király
ÉdesanyjaTaslultum
Testvére(i)
A Wikimédia Commons tartalmaz Rímus témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Rímus az Akkád Birodalom második királya volt, a birodalomalapító, a sumer királylista szerint Sarrukín fia. A középső kronológia szerint körülbelül i. e. 2278–i. e. 2270-ig uralkodott. Folytatta apja katonai vállalkozásait, először leverte a Sumer és Akkád területén kitört lázadásokat, majd meghódította Elámot és Marhasit (Elámtól keletre) vagy másképpen Barahsitt. Feliratai – amelyek óbabiloni másolatban maradtak fenn – szerint uralma alá tartozott a Felső-tenger (Földközi-tenger), az Alsó-tenger (Perzsa-öböl) és az összes hegy. Ezek a szövegek nagyon hasonlítanak Sarrukín szövegeire. Egy későbbi szöveg leírja, hogy szolgái ölték meg, így fivérét, Manistusut juttatva hatalomra. Egykorú felirataiból csak néhány szavas töredékek maradtak meg, amelyek általában csak a titulusait tartalmazzák.

Neve az irodalomban sokszor Rimus, mivel az idegen nyelvűek általában csak a transzkripcióban jelölik a ri2 = rí átírást. A magyar transzliteráció Rímus. Sumerogramokkal URU.MU.UŠ, azaz ālu-šumu/ušāru-uššu/šiddu = ri2-mu-uš = rímus, 𒊑𒈬𒍑 A sumer királylista nyolc évnyi uralkodást tulajdonít neki, de csak egyetlen évneve maradt fenn, amelyről nem tudjuk, hányadik uralkodási éve:

mu ud-nunKI/adabKI ḫul-a

„év, (amelyben) Adab megsemmisült.”

Források[szerkesztés]

  • Az emberiség krónikája. Szerk. Bodo Harenberg. 5. bőv. kiad. Budapest: Officina Nova. 1994. ISBN 963-8185-76-7  
  • Michael Roaf: A mezopotámiai világ atlasza (Helikon, Magyar Könyvklub, 1998) ISBN 963-208-507-8
  • Ókori keleti történeti chrestomathia., Szerk.: Harmatta János, Budapest: Osiris. ISSN 1218 9855 (2003). ISBN 963 389 425 5 , 100–101. old.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap