Quittner Pál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Quittner Pál
QuittnerPalPicture.JPG
Született Quittner Pál
1936.október 16. (83 éves)
Brassó
Nemzetisége magyar
Foglalkozása fizikus, informatikus
Kitüntetései Televízíós nívódíj,
Mongol Nemzeti Díj

Quittner Pál (Brassó, 1936. október 16. –) magyar fizikus, informatikus. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az ENSZ Fejlesztési Programjának szakértője, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, professor emeritusa, az adatbázisok szervezésének és oktatásának szakértője.

Életútja[szerkesztés]

Gimnazistaként a Kürschák József Matematikai Versenyen 1955-ben második volt, a Középiskolai Matematikai Lapok éves versenyében 1952 és 1955 között minden évben az első öt között szerepelt, az Országos Tanulmányi Versenyen 1954-ben matematikából és fizikából is első dicséretet kapott. Egyetemi tanulmányait az ELTE TTK fizikusi szakán végezte. Itt szerzett kitüntetéses diplomát 1960-ban.

1960-tól 1969-ig a Központi Fizikai Kutató Intézetben dolgozott. Először neutronspektroszkópiával, majd neutronaktivációs analízissel foglalkozott. 1964-ben doktorált, 1968-ban a fizikai tudományok kandidátusa lett nagy tisztaságú ipari alapanyagok nyomszennyezőinek meghatározásáról szóló disszertációja alapján. Ebből a témából az Egyesült Izzó által két, iparilag folyamatosan alkalmazott szabadalma is született. 1968-69-ben Ford-ösztöndíjjal tanult és dolgozott az Egyesült Államokban, a Columbia és a Texas A&M Egyetemen, valamint a National Bureau of Standardsben.

A ’70-es évektől érdeklődése az informatika felé fordult. Ezt hosszú ideig azért még összekapcsolta a fizikával. 1976 és 83 között a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) szakértőjeként több részletben összesen két évet dolgozott Zairében, Sri Lankán, Mongóliában, Kubában és a bécsi központban nukleáris laboratóriumok számítógépesítésén. 1980–81-ben az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) keretében vezette  a Mongol Nemzeti Számítóközpontot létrehozó projektet, amelynek sikeres végrehajtásáért Nemzeti Díjat kapott. A projektmenedzserség mellett ügyvivőként vezette az ENSZ mongóliai képviseletét is. Vendégprofesszorként tanított a hamburgi, az újvidéki és a komáromi egyetemen, éveken keresztül oktatott a BME-n és az ELTÉ-n, valamint az IBM számára is.

Nemzetközi tevékenysége mellett itthon a SZÁMOK igazgatóhelyettese, majd a magyar egyetemek közös számítóközpontjának főosztályvezetője volt. Úttörő szerepe volt a magyar szoftverexport beindításában. Több tucat beosztott munkatársa dolgozott rendszeresen Nyugat-Európában.

Emellett több szak- és ismeretterjesztő könyvet írt, melyek magyarul, angolul, oroszul és szerbül is megjelentek. Szakmai könyvei közül a legismertebbek az USA-ban, Nagy-Britanniában és az Akadémiai Kiadónál is kiadott, valamint az International Atomic Energy Agency által is megjelentetett Computer Evaluation of Gamma Ray Spectra, amely a szakma alapvető műve volt a '70-es években; a Kiss Dezsővel közösen készített Neutronfizika c. összefoglaló mű, valamint a Számítástechnika rendszerszervezőknek, mely több nyelven több kiadást ért meg, és közgazdák ezrei tanultak belőle. Ismeretterjesztő könyvei közül a legnépszerűbb és legsikeresebb a két kiadást megért, harmincezer példányban elfogyott Apu, miért? volt, ami – abban az időben még rendhagyó – humoros, szórakoztató módon ismertette meg az elsősorban tizenéves olvasókat a fizika különböző jelenségeivel.

A tudománytól és az oktatástól egy kis kitérővel ’85–89-ben megszervezte a Magyar Televízió informatikai részlegét, amiért Televíziós Nívódíjat kapott. 1990-től visszatért az oktatáshoz. A Budapesti Corvinus Egyetemen egyetemi tanárként az információs rendszerek és az adatbázisok oktatásáért volt felelős, és tevékenyen részt vett az informatikai oktatás modernizálásában. Eközben a gyakorlati munkától sem szakadt el. Adatbázisszakértőként nyolc éven át rendszeresen dolgozott elsősorban nagy német vállalatok és bankok információs rendszerének továbbfejlesztésében.

2005-től a Budapesti Corvinus Egyetem professor emeritusa. 2011-től véglegesen nyugdíjba vonult.

Társasági tagságai és elismerései[szerkesztés]

 • 1974–78: a Magyar Tudományos Akadémia Számítástudományi Albizottságának tagja
 • 1981: Mongol Nemzeti Díj
 • 1988: Televíziós Nívódíj
 • 2001–2006: az IBM Academici Initiative Steering Committe tagja
 • 2016: Magyarország szenior bridzsbajnoka (Bárány Györggyel)

Főbb művei[szerkesztés]

 • Neutronfizika (Kiss Dezsővel), Akadémiai Kiadó, 1971
 • Computer Evaluation of Gamma Ray Spectra Akadémiai Kiadó, Hillger, Englewood Cliffs, 1971, 1972, 1974
 • Apu, miért? Gondolat, 1966, 1976
 • Practical Approach to Database Systems Akadémiai Kiadó, 1994
 • Adatbázis kezelés a gyakorlatban Akadémiai Kiadó, 1993
 • Számítástechnika rendszerszervezőknek (Kotsis Domokossal) Akadémiai Kiadó, 1981, 1989 (szerb-horvátul 1977)
 • Problems, Programms, Processing, Results Akadémiai Kiadó, Hillger, 1977, MIR 1981 (oroszul)
 • Adatbázisok, adatbázis-kezelő rendszerek (Baksa-Haskó Gabriellával) Debreceni Egyetem AVK 2006
 • Adatbázisok Corvinus Egyetem, Üzleti Főiskola, jegyzet, 2006
 • Computer Evaluation of NaI(Tl) and Ge(Li) Gamma Ray Spectra International Atomi Energy Agency, 1970
 • Bit-les SZÁMOK (Csépai Jánossal) 1987
 • Ötnyelvű fizikai szótár magyar kötete (főszerkesztő),  Akadémiai Kiadó, 1975
 • DB2, SQL/DS, DB400, DB2/6000 oktatási jegyzetek, IBM Magyarországi Kft.
 • CMS. Az IBM 3090 nagyszámítógép használata Aula, 1994 (Csépai Jánossal)
 • Relációs adatbázisok SQL Aula, 1993 (Czenky Mártával)
 • Radioaktív izotópok gyakorlati alkalmazása (Kroó Norberttel) Gondolat, 1969
 • Út az atomfizikához Gondolat, 1965
 • A számítástechnika legújabb eredményei sorozat (főszerkesztő, 5 kötet), Statisztikai Kiadó Vállalat, 1974-78

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]