Purdah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Purdah vagy Pardaa (perzsa: پرده, Urdu: پردہ, Hindi: पर्दा, szó szerint „függöny”) a nők fizikai elkülönítésének, illetve testük befedésének követelménye vagy szokása bizonyos iszlám vallású területeken, illetve India egyes hinduk lakta részeiben.

A szónak átvitt értelme is kialakult, például kötelező kommunikációs szünetet jelent a központi bankok nyelvében.[1]

A purdah más-más kultúrában különböző formákban, szabályokkal, ruhaviseletekkel létezik. Egy épületen belül a fizikai szegregációt falakkal, függönyökkel, paravánokkal oldhatják meg. A felhasznált ruha lehet csador (burka), amelyhez arcot takaró fátyol (jasmak) is tartozhat.

A purdahot szigorúan betarttatták a tálib uralom alatti Afganisztánban, ahol a nők minden alkalommal, amikor nyilvánosan megjelentek, teljesen el kellett takarniuk testüket és egyébként purdah nélkül csak a közeli családtagok és nők láthatták őket. Más társadalmakban a purdah gyakran csak bizonyos vallási tekintetben kiemelt periódusokban kötelező.

Némelyik arab országban, például Szaúd-Arábiában a purdah inkább a kultúrához, mint a valláshoz tartozik. Még az Egyesült Arab Emírségekban is, ahol a nők szoknyát és egyéb „modern” ruhadarabokat is viselnek, az arab nők gyakran öltöznek a purdahhoz. Az arab szó a morális megfontolásokból viselt női testet takaró ruházatra a hidzsáb, a purdah szó azonban nem feltétlenül kötődik az iszlámhoz.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Angol nyelven: