Ugrás a tartalomhoz

Purdah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Purdah vagy Pardaa (perzsa: پرده, urdu: پردہ, hindi: पर्दा, magyarul függöny) a nők fizikai elkülönítésének, illetve testük befedésének követelménye vagy szokása bizonyos iszlám vallású területeken, illetve India egyes hinduk lakta vidékein. A szónak átvitt értelme is kialakult,kötelező kommunikációs szünetet jelent a központi bankok nyelvében.[1]

A purdah különböző formákban, szabályokkal, ruhaviseletekkel létezik az eltérő kultúrákban. Egy épületen belül a fizikai szegregációt falakkal, függönyökkel, paravánokkal oldhatják meg. A felhasznált ruha lehet csador (burka), amelyhez arcot takaró fátyol (jasmak) is tartozhat.

A purdahot szigorúan betartatták a tálib uralom alatti Afganisztánban, ahol a nőknek teljesen el kellett takarniuk testüket amikor nyilvánosan megjelentek, és purdah nélkül csak a közeli családtagok és nők láthatták őket. Más társadalmakban a purdah gyakran csak bizonyos vallási tekintetben kiemelt periódusokban kötelező.

Némelyik arab országban, például Szaúd-Arábiában a purdah inkább a kultúrához, mint a valláshoz tartozik. Még az Egyesült Arab Emírségekben is, ahol a nők szoknyát és egyéb „modern” ruhadarabokat is viselnek, az arab nők gyakran öltöznek a purdahhoz. Az arabok a hidzsáb szót használják azokra a női testet takaró ruhákra, amelyeket morális megfontolásokból viselnek, a purdah szó azonban nem feltétlenül kötődik az iszlámhoz.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Angol nyelven: