Pseudocrossidium hornschuchianum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pseudocrossidium hornschuchianum
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Bryopsida
Alosztály: Dicranidae
Rend: Pottiales
Család: Pottiaceae
Nemzetség: Pseudocrossidium
Faj: P. hornschuchianum
Tudományos név
Pseudocrossidium hornschuchianum
(Schultz) R.H.Zander
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pseudocrossidium hornschuchianum témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pseudocrossidium hornschuchianum témájú médiaállományokat és Pseudocrossidium hornschuchianum témájú kategóriát.

Pseudocrossidium hornschuchianum (Schultz) R. H. Zander egy lombosmoha faj a Pottiaceae családból. Szinonim neve: Barbula hornschuchiana Schultz.

Megjelenése[szerkesztés]

Pseudocrossidium hornschuchianum laza 1,5 cm mély, világos-, sárgászöld gyepet alkot. A növénykék gyengén elágaznak. Levelei szárazon erősen, spirálisan csavarodottak, de nedvesen szétállnak. Nagyon hasonlít a Pseudocrossidium revolutumra, de annál gyepje kissé lazább. Levele lándzsás, élesen hegyes. Széle begönygyölt, de csak a hegynél éri el az eret a begöngyölődés. A levélcsúcs hegye erőteljes, többsejtű. A levélsejtek lekerekített négyszögletesek, a hegynél hosszabbak, tőnél tégla alakúak. Tokot ritkán fejleszt Magyarországon. 

Élőhelye[szerkesztés]

Ez a faj melegkedvelő, szereti a napsütötte, világos helyeket. Mészkősziklás, kőtörmelékes helyeken él főleg, de agyagos, homokos helyeken is előfordul (kőbányákban, utak, ösvények mellett). Gyakori kísérőfajai: Barbula convoluta, Barbula unguiculata, Phascum cuspidatum, Pottia bryoides és egyes Bryum fajok.

Elterjedés[szerkesztés]

Leginkább a középhegységekben fordul elő, de síkságokon is megél. A meszes talajokon fordul elő a leggyakrabban. Magyarországon elterjedt, de nem túl gyakori, leginkább a középhegységekben fordul elő, de néhány helyen az Alföldön is. Közép-, Dél és Nyugat- Európában gyakori fajnak számít. De megtalálható Északkelet-, Délnyugat-Ázsiában, Észak-Amerikában, Észak-, Dél-Afrikában és Ausztráliában.

Források[szerkesztés]

  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey, J. Döring: Moosflora. 4. Auflage, UTB Verlag, 2004, ISBN 3-8252-1250-5
  • Nebel, Philippi: Die Moose Baden-Württembergs Band 1. 1. Auflage, Ulmer Verlag, 2005, ISBN 3-8001-3527-2
  • Orbán Sándor · Vajda László Magyarország mohaflórájának kézikönyve Akadémiai, Budapest, 1983 518 oldal · ISBN 9630528894 · Illusztrálta: Bucsi Lajosné

Internetes hivatkozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pseudocrossidium hornschuchianum című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.