Pseudocrossidium revolutum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pseudocrossidium revolutum
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Bryopsida
Alosztály: Dicranidae
Rend: Pottiales
Család: Pottiaceae
Nemzetség: Pseudocrossidium
Faj: P. revolutum
Tudományos név
Pseudocrossidium revolutum
(Brid.) R.H.Zander
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pseudocrossidium revolutum témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pseudocrossidium revolutum témájú médiaállományokat és Pseudocrossidium revolutum témájú kategóriát.

Pseudocrossidium revolutum (Brid.) R. H. Zander a Pottiaceae családba tartozó lombosmoha faj. Szinonim neve: Barbula revoluta Brid.

Megjelenése[szerkesztés]

Pseudocrossidium revolutum 1 cm magas sűrű gyepet alkot. Színe sárgás-, világoszöld, belül barnás, a növénykék gyéren elágazók. Levele szárazon erősen, spirálisan csavarodott, alakja lándzsás-nyelv alakú, az ér vékony, papillás mint a levéllemez sejtjei, egysejtű hegyben lép ki. A levélszél erősen begöngyölt. A felső sejtek kerekdedek, az alsók hosszúkásabbak, sárgásak. Kétlaki, tokot ritkán fejleszt. A gyökérszőrök között a vegetatív szaporodást szolgáló sarjmorzsákat fejleszt.[1][2][3]

Élőhelye[szerkesztés]

Ez a faj a meszes élőhelyeket kedveli. Meszes sziklákon, kőtörmelékes helyeken él. Gyakori kísérőfajai: Grimmia pulvinata, Schistidium apocarpum, S. crassipilum, Orthotrichum anomalum és Tortula muralis.

Elterjedése[szerkesztés]

Magyarországon sokfelé előfordul de nem túl elterjedt. A hegyvidékeken gyakoribb Alföldön sokkal ritkább. Európában elterjedt fajnak számító középhegységi faj, max. 900 méter tengerszint feletti magasságig. A világon még megtalálható Közép- és Délnyugat-Ázsiában, Észak-Amerikában, Észak- és Dél-Afrikában.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pseudocrossidium revolutum című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey, J. Döring: Moosflora. 4. Auflage, UTB Verlag, 2004, ISBN 3-8252-1250-5
  2. Nebel, Philippi: Die Moose Baden-Württembergs Band 1. 1. Auflage, Ulmer Verlag, 2005, ISBN 3-8001-3527-2
  3. Orbán Sándor · Vajda László Magyarország mohaflórájának kézikönyve Akadémiai, Budapest, 1983 518 oldal · ISBN 9630528894 · Illusztrálta: Bucsi Lajosné

Internetes hivatkozások[szerkesztés]