Pseudocrossidium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pseudocrossidium
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Bryopsida
Alosztály: Dicranidae
Rend: Pottiales
Család: Pottiaceae
Nemzetség: Pseudocrossidium
Tudományos név
Pseudocrossidium
R.S.Williams
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pseudocrossidium témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pseudocrossidium témájú médiaállományokat és Pseudocrossidium témájú kategóriát.

A Pseudocrossidium egy nemzetség a valódi lombosmohák osztályának Pottiaceae családjából.

Jellemzés[szerkesztés]

A fajok alacsony sűrűbb vagy lazább gyepet alkotnak, színük kívül világos-, sárgászöld a gyep belsejében barnás. A növények acrocarpok, egyszerűek vagy gyengén elágazók 1–2 cm magasak. A levelek szórt állásúak, alakjuk többféle, fajonként jellegzetes (nyelv, lándzsás alakú). Szárazon erősen, spirálisan csavarodottak, nedvesen szétállnak. A levélszél erősen begöngyölődő. A levélcsúcs erős hegyben kilép, a háti sejtek papillásak. A levélér jól fejlett, a felső sejtek papillásak, az alsók hosszúkásak. Keresztmetszetet készítve jól látható az ér háti stereida csoportja (erősen vastagodott sejtfalú elkülönülő sejtek). A levélsejtek kerekdedek, erősen papillásak, a levél tövénél hosszúkásak. 

Pseudocrossidium fajok kétlakiak. A toknyél egyenes, 1–2 cm hosszú. A spóratartótok elliptikus, hengeres, legtöbbször egyenes, de néha görbült. A perisztómium fogak száma 16 vagy 32, fonalasak, gyakran spirálisan csavarodottak. A tokfedő kúpos, gyakran csőrös, a kalyptra csuklya alakú. A spórák 8-12 mikrométer nagyságúak.

Elterjedés[szerkesztés]

A nemzetség tagjai a világon szinte mindenhol előfordulnak: Európában, Ázsiában, Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában és Ausztráliában is élnek fajai. Magyarországon csak két faja él (P. hornschuchianum és P. revolutum).

Rendszertan és fajok[szerkesztés]

Pseudocrossidium nemzetség korábban a Barbula nemzetségbe tartozott (mint a Didymodon nemzetség), de Frey, Fischer és Stech munkája nyomán külön nemzetségbe kerültek a fentebb jellemzéssel rendelkező fajok. Világszerte 16 fajuk ismert, Európában a lenti 4 faj ismert, Magyarországon csak kettő:

Források[szerkesztés]

  • Wolfgang Frey, Eberhard Fischer, Michael Stech: Bryophytes and seedless Vascular Plants. In: Wolfgang Frey (Hrsg.): Syllabus of Plant Families - A. Engler's Syllabus der Pflanzenfamilien. 13. Auflage. Bd. 3, Borntraeger, Berlin/Stuttgart 2009, ISBN 978-3-443-01063-8.
  • Nebel, Philippi: Die Moose Baden-Württembergs Band 1. 1. Auflage, Ulmer Verlag, 2005, ISBN 3-8001-3527-2

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pseudocrossidium című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.