Pottiaceae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pottiaceae
Fali csavartfogúmoha (Tortula muralis)
Fali csavartfogúmoha (Tortula muralis)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Lombosmohák (Bryophyta)
Osztály: Valódi lombosmohák (Bryopsida)
Alosztály: Dicranidae
Rend: Pottiales
Család: Pottiaceae
Schimp.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Pottiaceae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Pottiaceae témájú kategóriát.

A Pottiaceae család a Pottiales lombosmoha rend névadója.

Jellemző[szerkesztés]

Ennek a lombosmoha-családnak a tagjai jellemzően akrokarpok, gyakran tömött párnákat alkotnak, termetük változatos. A levelek alakja változatos, de a levélér mindig jelen van. Az ér gyakran hegyben végződik, vagy szőrszál alakjában lép ki. Szinte majdnem az összes faj levélsejtjei a csúcs felőli részen kerekdedek, gömbölyűek, papillásak, míg a levél alap közelében átlátszóak, simák, téglalap alakúak.

A toknyél (seta) legtöbbször megnyúlt és sima. A tok gyakran megnyúlt hengeres, ritkábban a levelek közé süllyedt, cleistocarp (spóratok fedője hiányzik, a tok hasadással nyílik fel). Ha tokfedővel nyílik fel, a perisztómiumfogak száma 16, melyeknek alakja változatos, az alapmembrán lehet kicsi vagy nagy.

Előfordulás[szerkesztés]

Sok Pottiaceae faj a világos, napsütötte élőhelyeket kedveli. Vannak erősen szárazság- és sótűrő fajaik, gyakran mészkedvelők is.

Rendszertan[szerkesztés]

A Pottiaceae családba 5 alcsalád és 83 nemzetség tartozik körülbelül 1425 fajjal:[1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pottiaceae című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1.  Wolfgang Frey, Eberhard Fischer, Michael Stech: Bryophytes and seedless Vascular Plants.

Források[szerkesztés]

  • Jan-Peter Frahm, Wolfgang Frey, J. Döring: Moosflora. 4., neu bearbeitete und erweiterte Auflage (UTB für Wissenschaft, Band 1250). Ulmer, Stuttgart 2004, ISBN 3-8001-2772-5 (Ulmer) & ISBN 3-8252-1250-5 (UTB)