Prospero Színkör

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Prospero Színkör
Általános adatok
Alapítva 2000
Alapító Micskó Zoltán
Fenntartó Prospero Kulturális Egyesület
Játszóhelyek Elsősorban a székesfehérvári A Szabadművelődés Háza-ban játszanak és működnek
Elérhetőség
Honlap http://www.prosperoszinkor.hu/

A Prospero Színkör egy állandó jelleggel működő színházi műhely Székesfehérvárott.

Céljuk, hogy évadonként legalább egy, színvonalas és művészileg értékes előadást állítsanak színpadra. Hosszútávú célkitűzésük, hogy egy kisebb repertoárt kialakítva a város színházszerető közönsége által kedvelt, állandó játszóhelyként működjenek.

A csoport története[szerkesztés]

A színkör 2000 októberében alakult Székesfehérváron, A Szabadművelődés Házában tizenhét, 15 és 30 év közötti fiatal részvételével. A társulat tagjai az első néhány hónapban a színpadi munkába való bevezetésként rövid képzésen vettek részt.

A 2003/04-es évad elején költöztek át a székesfehérvári Helyőrségi Klubba (Tiszti Klub), ahol kedvezőbb körülmények között, fejlettebb színpadtechnikával dolgozhattak.

A Helyőrségi klub 2005 őszétől nem tudta vállalni a csoport fenntartását, ezért a társulat visszaköltözött A Szabadművelődés házába.

Az évek során állandó társulattá nőtte ki magát a csapat és ma már elmondható róluk, hogy a profi színház mellett a Prospero Színkör az egyik legmeghatározóbb társulat Székesfehérváron.[forrás?] Munkájukat a különböző színházi fesztiválokon folyamatosan díjakkal ismerik el.[forrás?]

A 2007. május 4-6. között, Ajkán megrendezett IV. ARANY DESZKA Országos Minősítő Színjátszó fesztiválon Szép Ernő: Május című előadásukkal szerepeltek eredményesen, melyet a szakmai zsűri ezüst minősítéssel értékelt.[forrás?]

Egy év alatt ez volt a harmadik komoly elismerés a csoport részére, 2006-ban a Nyárköszöntő Országos Színjátszó Fesztiválon a William Gibson: Libikóka c. előadásuk kapott bronz minősítést és ugyanebben az évben a III. ARANY DESZKA Színjátszó Fesztiválon a Müller Péter: A vihar kapujában c. előadásukat értékelte bronz minősítéssel a szakmai zsűri.[forrás?]

Az Agatha Christie Tíz kicsi néger c. könyvéből készült …és már senki sem! c. színdarabot 2007. szeptember 27-én mutatták be, mely a 2008-as veszprémi Arany Deszka Színjátszó Fesztiválon bronz minősítést kapott.[forrás?]

Következő előadásuk 2008 tavaszán látott napvilágot. Garaczi László: Imoga c. darabját állították színpadra. Ez a produkció 2009-ben, az Ajkán megrendezett Arany Deszka Fesztiválon ezüst minősítést kapott a szakmai zsűritől.[forrás?]

2009 szeptemberben került bemutatásra következő előadásuk, a Helver éjszakája, amely egy kortárs lengyel szerző, Ingmar Vilquist drámája. A kétszereplős kamaradarab első fesztiválján, a XXXII. Madách Imre Irodalmi És Színjátszó Napokon, Balassagyarmaton ezüst minősítést érdemelt ki a zsűritől, a két szereplő játékát pedig különdíjjal jutalmazta a szakmai grémium.[forrás?]

2010 áprilisában a Helver éjszakája előadásnak a VII. Arany Deszka Fesztiválon a zsűri Arany minősítést ítélt meg, ezzel felülminősítve a 2009-es balassagyarmati Ezüst minősítést. A két szereplő, Nagy Éva és Szabó Zoltán alakításukért a zsűri értékelése alapján külön színészi díjat kapott. Ezen kívül a közönségszavazás alapján a darab mindkét szereplője, Nagy Éva és Szabó Zoltán a legjobb női ill. férfi alakítás kategóriában a II. helyezést nyerte el.

A 2010 májusában mutatták be az akkor még veszprémi Teleszterion Színházi Műhellyel közös, Faust - Unborn Visions c. előadásukat, mely még az ez év őszén megrendezett Belgák Fesztiválján Arany minősítést kapott a Magyar Szín-Játékos Szövetség minősítő zsűrijétől.

2010 júniusában mutatták be Szophoklész: Oidipusz király című drámáját, mely a 2011 májusában megrendezett VIII. Arany Deszka Országos Minősítő Színjátszó Fesztiválon a következő eredményeket érte el: - A Magyar Szín-Játékos Szövetség által felkért szakmai zsűri ezüst minősítést adott az előadásnak. - Közönségszavazás alapján a legjobb női alakítás kategóriában Péter Kinga Fruzsina (Iokaszté szerepében) a II. helyezést nyerte el. - Közönségszavazás alapján a legjobb férfi alakítás kategóriában Horváth Gergely (Oidipusz szerepében) szintén II. helyezést kapott. - Horváth Gergelyt alakításáért a zsűri színészi különdíjjal jutalmazta.

2011 májusában, E mozgó zűrzavarban címmel mutatta be a versek, zenék, saját ötletek és rögtönzések alapján készült új produkcióját.

Következő bemutatójuk 2012 májusában volt Tükörkép címmel, mely versekre, bibliai történetekre épülő fizikai színházi előadás. E produkció a 2012 őszén, Ajkán megrendezett IX. Arany Deszka Fesztiválon a Magyar Szín-Játékos Szövetség által felkért szakmai zsűritől Bronz minősítést nyert. A produkció rendezője, Szabó-Lukoczki Ágnes pedig az előadás létrehozásában végzett szerkesztői-dramaturgi munkájáért különdíjat kapott.

Ugyancsak 2012 májusában mutatták be Eugene Ionesco: A kopasz énekesnő abszurd komédiájukat, mely a 2012 októberében megrendezett I. Paál István Fesztiválon a következő elismeréseket kapta: - A legjobb rendezés: Micskó Zoltán (Prospero Színkör) - A kopasz énekesnő - Matolcsi Miklós-díj a legtehetségesebb előadónak: Szabó Zoltán (Prospero Színkör)

2013-ban Garaczi László Jederman című darabjával jelentkezett a társulat.

2014-ben Kiss Márton: Pilonon című drámáját mutatták be, mely a 2014 telén megrendezett XI. Arany Deszka Fesztiválon Arany Deszka díjat, a szakmai zsűritől Bronz minősítést, és az előadás férfi főszereplője, Kós Mátyás a legjobb férfi alakítás közönségdíját kapta.

Ugyancsak 2014-ben mutatták be Guy Foissy: Két páros (Két szerető szív; Házassági hirdetés) című előadásukat, mely a 2015-ben megrendezett I. Komlói Amatőr Színházi Találkozón Arany minősítést kapott, és a Legjobb mellékszereplő díját az előadásban szereplő Solymossy Zoltán nyerte el.

A 2015. november 6-8. között, Ajkán megrendezett XII. Arany Deszka Fesztiválon a Két páros előadás a második díjat, az Ezüst Deszkát szerezte meg. Tóth Tímeának, a Két páros – Házassági hirdetés című előadásban nyújtott teljesítményéért a szakmai zsűri a legjobb női alakítás megosztott különdíját adta; valamint ő kapta a legjobb női alakítás közönségdíját is. Az előadás másik szereplője, Solymossy Zoltán pedig a legjobb férfi alakításért járó közönségdíj 3. helyezését nyerte el.

A 2015/2016-os évad új produkciójaként, Diana Son: Halak című drámájából készült előadásukat 2016. január 30-án mutatták be.

A 2016/2017-es évad friss tagokkal és egy sikeres színésztáborral (Horváth Gergely, Barbély Gábor, Pap Gábor és Komáromi Sándor külsős tréningjeivel) indult, majd októberben a Paál István keretein belül bemutatásra került a Nóti-Kabaré, mely 7 kabaréjelenetet kombinál ötösével előadásonként és a Cselédek című mélylélektani kamaradráma.

A 2017/2018-as évad William Shakespeare A vihar sajátos feldolgozásával telt, melynek hat színésze alakítja a dráma 11 szerepét hol egyik, hol másik bőrébe bújva. Ugyanebben az évadban készült el az érzetekre, mozgásra, versekre épülő Idegenek című rendhagyó előadás Tóth Tímea első rendezésével.

Előadások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kritikák[szerkesztés]