Primobucco

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Primobucco
Evolúciós időszak: Kora eocén
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Csoport: Neoaves
Csoport: Passerea
Öregrend: Telluraves
Csoport: Coraciimorphae
Csoport: Eucavitaves
Csoport: Cavitaves
Rend: Szalakótaalakúak (Coraciiformes)
Család: Primobucconidae
Nem: Primobucco
Brodkorb, 1970
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Primobucco témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Primobucco témájú kategóriát.

A Primobucco a madarak (Aves) osztályának szalakótaalakúak (Coraciiformes) rendjébe, ezen belül a fosszilis Primobucconidae családjába tartozó nem.

Előfordulásuk[szerkesztés]

1970-ben, Pierce Brodkorb amerikai ornitológus és paleontológus, Primobucco mcgrewi néven, leírt egy fosszilis szárnyat, mely elképzelése szerint, egy ősbukkóféléhez tartozhatott.[1] Ez a maradvány a wyomingi Lincoln megyéből került elő; ez a madár a kora eocén korszakban élhetett, Észak-Amerika területén. 2010-ben, 12 darab, ugyanehhez a fajhoz tartozó, majdnem teljes csontváz is előkerült; ezeknek tanulmányozása bebizonyította, hogy a Primobucco mcgrewi valójában nem bukkóféle, hanem a szalakóták egyik ősi képviselője volt.[2]

Az európai Messel-lelőhelyen, ennek a madárnak megtalálták két nembéli rokonát: a P. perneri-t és a P. frugilegus-t. Két P. frugilegus maradvány begytájékánál magokat találtak, ami arra hagy következtetni, hogy a szalakóták eme ősi képviselői inkább mindenevők voltak, nem kizárólag ragadozók, mint a modern rokonaik.[2]

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe eddig, az alábbi 3 faj tartozik:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Brodkorb, Pierce (1970. április 6.). „An Eocene Puffbird from Wyoming”. Rocky Mountain Geology 9 (1), 13–15. o. [2016. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. április 5.)  
  2. a b (2010) „Primobucco mcgrewi (Aves: Coracii) from the Eocene Green River Formation: New Anatomical Data from the Earliest Constrained Record of Stem Rollers”. Journal of Vertebrate Paleontology 30 (1), 215–25. o. DOI:10.1080/02724630903412414.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Primobucco című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.