Tócsni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Prósza szócikkből átirányítva)
tócsni
Lapcsánka sütés közben
Lapcsánka sütés közben
Más névenlapcsánka
Típussült tészta
Nemzet, országtöbb ország
Alapanyagokliszt, burgonya, tojás
Kalória (1 adag)265 kcal (100g)
A Wikimédia Commons tartalmaz tócsni témájú médiaállományokat.

A tócsni (más nevein gaspi, bandurák, bere, beré, berét, berhe, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, ekcer, görhöny, hadi rántotta, harula, huláble, kugli, kremzli, krumplibaba, krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lapsi, lepcsánka,lepkepotyi, mackó, macok, matutka, nyist, picskedli, plácki, prósza, ragujla, recsege, röstiburgonya, rösztike,[1] siligó, taccs, tócsi, toksa, tócsni) reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült nemzetközi népi étel. A legvalószínűbb feltételezés szerint a tótlángos névből alakulhatott ki a tócsni név, ami Magyarországon a lapcsánka név után a legelterjedtebb.

Többhelyütt a tócsni és lapcsánka közt különbséget tesznek, mert bár a tésztájuk azonos, a sütésük már eltérő. Míg a tócsnit serpenyőben mint palacsintát zsiradék nélkül sütik, addig a lapcsánkát bő olajban, lángos gyanánt készítik. Alapreceptje a legszegényesebb időket idézi, ám a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni.

Eredete[szerkesztés]

Lapcsánka változat, kisebb formában

Az eredete nem ismert. A „hlebcsánka” elnevezésből ítélve (szlovák írásmóddal: chliebčanka) felvidéki eredetű étel lehet, szlovákul a szó „kenyérkét” jelent. Nagyon sok verziója létezik, így a svájci rösti, a svéd rårakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Somogy, Baranya és Zala megye), lepcsánka Borsodban, Hajdúságban, Nyírségben gánica[2] (Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumpliprósza (Somogy, Baranya és Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye), a Dunántúlon több néven ismert (melyek receptje eltérhet): beré, berét, cicege, tócsi, enge-menge, krumplimálé. Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi, placki, bramborák és még sok néven ismert ez a krumplilepény, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz: nyersen reszelt krumpli olajban kisütve.

Több változata ismeretes fűszerezésben, elkészítésben. Az egyszerűbb, gyorsabb változatot lehet csak krumplival és liszttel, hagyma, fokhagyma, tej és tojás nélkül készíteni.

Felhasználásának és fogyasztásának módjai[szerkesztés]

A lepcsánka/tócsni a gasztronómiában nagyon széles körben alkalmazott étel. Talán legismertebb fogyasztási módja, mikor önálló fogásként, csak a tócsnit tálaljuk önmagában, esetleg kínálhatnak mellé szószokat, mint például tejföl, paradicsommártás, egyéb mártások. Sült húsok elkészítése esetén is előfordul a lepcsánka/tócsni, akár töltelékként, akár bő olajban sütött hússzelet bundájaként, vagy kész húsos főétel (pl. pörkölt, tepsiben sült húsok) mellett köretként is szokás fogyasztani.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nem azonos a Röszti burgonya elnevezéssel, mert a röszti előfőzött burgonyából készül
  2. Helytelen elnevezés, mert a gánica főzött alapanyagokból készül

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]