Power Rangers (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Power Rangers
(Power Rangers)
2017-es amerikai film reboot
RendezőDean Israelite
ProducerMarty Bowen
Brian Casentini
Wyck Godfrey
Haim Saban
Alapmű
Műfaj
  • science fiction akciófilm
  • szuperhősfilm
  • fantasyfilm
  • akciófilm
ForgatókönyvíróJohn Gatins
Shuki Levy
Haim Saban
Matt Sazama
Burk Sharpless
FőszerepbenDacre Montgomery
Naomi Scott
Becky G
Bryan Cranston
Elizabeth Banks
ZeneBrian Tyler
OperatőrMatthew J. Lloyd
VágóMartin Bernfeld
Dody Dorn
Gyártás
GyártóLionsgate Films
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszínVancouver
Játékidő124 perc
Költségvetés100 millió amerikai dollár (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Saban Films
Magyarország Freeman Film
BemutatóUSA 2017. március 24.
Magyarország 2017. április 6.
KorhatárAmerikai Egyesült Államok PG-13
Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel141,1 millió dollár[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Power Rangers témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Power Rangers 2017-ben bemutatott amerikai szuperhős-akciófilm, melyet Dean Israelite rendezett és John Gatins írt. A harmadik Power Rangers film, amely rebootként szolgál. A főszerepet Dacre Montgomery, Naomi Scott, RJ Cyler, Becky G, Ludi Lin, Bill Hader, Bryan Cranston és Elizabeth Banks alakítja.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2017. március 24-én mutatták be, Magyarországon két héttel később szinkronizálva, április 6-án a Freeman Film forgalmazásában.

Általánosságban vegyes véleményeket kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése 44% a 100-ból: ez harminc véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Power Rangers 44%-os minősítést kapott, 133 értékelés alapján.[4] Bevételi szempontból sikeresen teljesített: ugyan a százmillió dolláros költségvetését valamennyivel felülmúlta, viszont több mint 142 millió dollár bevételt hozott.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A Cenozoic-korszakban, hat interplanetáris harcos, a Power Rangers feladta életét a Földön, hogy megóvjanak egy bizonyos Zeo kristályt. A Zöld Ranger, Rita Repulsa (Elizabeth Banks) elárulta őket és azt tervezte, hogy egyedül ő uralja az univerzumot. A Piros Ranger, Zordon (Bryan Cranston) túlélte Rita támadását és sietve elrejtett öt különleges Power-érmét. Parancsot adott a segédjének, az Alfa 5-nek, hogy vigyen végbe egy meteorcsapást, amely megöli őt, a dinoszauruszokat és Ritát, majd a tenger fenekére kerülnek, ledermesztve az egész rendszert.

A xxi. században, az Angel Grove középiskola labdarúgó sztárját, Jason Scottot (Dacre Montgomery) elbocsájtják a csapattól, mivel elkapják egy buta, félresikerült tréfa után és házi őrizetben kell lennie. Az intézményben találkozik Billy Cranstonnal (RJ Cyler) és Kimberly Harttal (Naomi Scott). Miután megvédi Billyt az őt piszkáló sráctól, az felajánlja, hogy segít kikapcsolni a Jason bokáján lévő jelenlétjelzőt. A két srác autóval indul egy bánya felé, ahol Jason a közeli tónál meglátja Kimberlyt. Míg a ők beszélgetnek, addig Billy robbanóanyagokkal felrobbantja az egyik kőzetfalat, felkeltve Jason, Kimberly és még két, a közelben lévő diák, Trini (Becky G) és Zách (Ludi Lin) figyelmét. Az öt fiatal megtalálja az érméket, és mindenki eltesz magának egyet-egyet. A bánya biztonsági embere elől menekülve, az autót egy vonat üti el. Másnap reggel az öt tinédzser valamilyen módon otthon ébred, és rájönnek, hogy emberfeletti képességgel rendelkeznek. Később megtalálják Rita testét a tóban. Ahogy a nő magához tér, őrjöngeni kezd és aranydarabokra vadászik, hogy aztán megalkossa a hatalmas Godart, és megtalálja vele a Zeo kristályt.

Az öt tinédzser visszatér a bányához, ahol felfedeznek egy ősi űrhajót és találkoznak az Alfa 5-tel és Zordon tudatával. Azok tájékoztatják a tinédzsereket a Rangerek történelméről és Ritáról, figyelmeztetve, hogy még tizenegy napjuk van, amíg Rita teljes erejét felhasználva meg nem találja a Zeo kristályt, amellyel el akarja pusztítani a földi életet. Az ötös elhagyja a hajót és vissza sem akar térni mindaddig, amíg Zordon rá nem beszéli Jasont, hogy meggyőzze a csapatot.

Az ötös a következő napon visszatér, de nem tudnak átalakulni. Az elkövetkezendő héten szimulált kőharcosok ellen gyakorolják a küzdelmet, de még így is sikertelenek. A Rangerek inspirálására Alfa feltárja nekik a Zordokat. Zách kíváncsiságból titokban kipróbálja az egyik Zordot és majdnem megöli vele a többi Rangert, amikor összeesik a masina. Ez feldühíti Jasont, aki verekedni kezd Zách-kal. Miközben megpróbálják őket szétválasztani, Billy spontán módon átalakul. Azonban, amikor ennek tudatára jut, a páncélzat eltűnik. A sikeres fejlődés hiánya miatt Zordon elutasítja a csapatot. Mindennek ellenére Jason visszatér a hajóhoz, hogy szembenézzen Zordonnal, és rájön, hogy ha a Rangerek megnyitják a Morfust, akkor azzal megnyílik a Morfing Grid, ami lehetővé teszi Zordon számára, hogy fizikai testben jelenjen meg. Jason erre kérdőre vonja és megvádolja Zordont, hogy az a saját hasznára használja fel a csapatot. A csapat a bányánál táborozik és jobban megismerkednek egymással.

Később, éjszaka Rita megtámadja Trinit, és megparancsolja neki, hogy a Rangereket vezesse a dokkhoz. Trini tájékoztatja őket Ritáról, de mikor megérkeznek a dokkhoz, a harcban Rita hamar legyőzi őket. Rita arra kényszeríti Billyt, hogy árulja el a Zeo kristály helyét, amit az meg is tesz, de a nő mégis megöli őt és elengedi a többieket. A Rangerek elviszik Billy testét a hajóhoz és felkérik Zordont, hogy támassza fel őt. A Rangerek váltig bizonygatják, hogy feláldoznák a saját életüket egymásért, hogy elérjék Rita legyőzését. Ennek eredményeképpen feloldják a Morfing Gridet. Zordon életre kelti Billyt, anélkül, hogy saját testét feláldozná. A csapat magabiztossága visszatér, és a Morfust megidézve mindenki sikeresen felölti páncélját.

Rita sikeresen létrehozza Godart és felállít egy egész hadseregnyi kőkatonát, majd megtámadja Angel Grove városát, hogy megtalálja a Zeo kristályt. A Rangerek harcolni kezdenek a katonákkal, majd végül mindenki a Zordban folytatja. Miután megsemmisítették a katonákat, Godar egy tüzes gödörbe tolja a Rangereket. A gödörben a Zordok Megazorddá egyesülnek. Rita összeolvad Godarral. A Rangerek harcolni kezdenek vele, majd végül elpusztítják Godart. Miután visszautasította Jason kérését, botját és érméjét átadja a Rangereknek, az elkeseredett Rita kijelenti, hogy egyre többen fognak jönni a kristályért. Ekkor a Megazord fellöki őt egészen az űrig, ahol megsemmisül. A Rangereket helyi hősként (hmcs[5]) éltetik, majd mindenki visszatér a normális életbe.

A középiskolában egy tanár közli a büntetésben lévőkkel, hogy Tommy Oliver is csatlakozik hozzájuk, de annak íróasztala üres, csak a zöld kabátja hever ott.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[6]
Jason Scott / Piros Ranger: A Power Rangers vezetője. Jason az Angel Grove-i középiskola
labdarúgócsapatának volt a sztárja, ám egy bebukott csínytevés miatt megbüntették.
Dacre Montgomery Czető Roland
Kimberly Hart / Rózsaszín Ranger: Korábban pompomlány. Kimberly részt vett egy számítógépes
zaklatásban, melynek során néhány ismerősének privát képeket terjesztettek el az iskolában.
Naomi Scott Czető Zsanett
Trini / Sárga Ranger: Lány, bár kétségek között vergődik a saját szexuális beállítottsága tekintetében.
Goromba természete elriasztotta lehetéges barátait, így magányos.
Becky G Kardos Eszter
Billy Cranston / Kék Ranger: Magányos autista ugyanakkor intelligens fiú. Billy a klasszikus
kockafej, aki erős mágnessé képes alakulni.
RJ Cyler Renácz Zoltán
Zách / Fekete Ranger: Két nyelven beszélő tini. Zách édesanyja súlyos beteg, ezért a fiú attól
tart, hogy egy nap mikor hazaér, holtan találja anyját.
Ludi Lin Ungvári Gergely
Zordon (hangja): Ő a Power Rangers mentora és a korábbi Piros Ranger. Zordon millió évvel
ezelőtt élt, tudata a halála előtt a Morfing Grid részévé vált.
Bryan Cranston Rosta Sándor
Rita Repulsa: Több millió éves Zöld Ranger, aki zsivány módon megölte
a régi csapatot, mielőtt még Zordon lecsapott volna rá. Azon dolgozott, hogy megalkossa a Goldar
szörnyet, miközben megpróbálta ellopni a Zeo kristályt, ami a Morfing Grid
csatornáját vezérli és a Rangerek hatalmát biztosítja.
Elizabeth Banks Solecki Janka
Colt Wallace: Egy fiú az iskolában, aki folyton piszkálja Billyt. Wesley MacInnes Timon Barna
Sam Scott: Jason apja. David Denman Schneider Zoltán
Alpha 5 (hangja): Zordon robot asszisztense. Bill Hader Szűcs Péter Pál

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. PoWeR R@nGer$. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2017. augusztus 17.)
  2. power RANGERS. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2017. augusztus 17.)
  3. Power Rangers (2017). Metacritic. (Hozzáférés: 2017. augusztus 17.)
  4. POWER rangers. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2017. augusztus 17.)
  5. HMCS. e-nyelv. (Hozzáférés: 2018. március 17.)
  6. ISzDb – PoWer RanGers (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. augusztus 17.)

További információk[szerkesztés]