Power Rangers

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Power Rangers amerikai médiafranchise, amelyet Haim Saban és Shuki Levy készített. A cím eredetileg csak egy 1993-as sorozatra, a Mighty Morphin Power Rangersre korlátozódott, de a sorozat nagy sikerére tekintettel később további évadok, filmek és videójátékok készültek. A műanyag játékfigurák és az egyéb ajándéktárgyak is a franchise részét képezik. A franchise a japán Super Sentai sorozaton alapul.

Cselekmény[szerkesztés]

A Power Rangers öt egyszerű, hétköznapi gimnazistáról szól, akik hősökké tudnak változni. Ilyen állapotban különféle szuper erejük van, amit a gonoszok megállítására használnak. Mindegyik sorozatban más-más szereplők vannak, a mentor azonban a műsor mindegyik variációjában ugyanaz. A mentor képzi ki az egyszerű embereket szuperhősökké. Mindig más gazembereket kell legyőzniük.

Közvetítés[szerkesztés]

Magyarországon is népszerű a Power Rangers, adták a sorozatokat, és az ajándéktárgyak is szépen fogytak hazánkban. A franchise legújabb részét, a Ninja Steelt (és az utóbbi pár évadot) a Nickelodeon vetíti Amerikában és egyes országokban (például Németország vagy Magyarország), míg a többi sorozatot általában a Fox/Jetix vetítette. Az új részeket nem mutatták be itthon.

Film[szerkesztés]

A sorozat sikerét meglovagolva először 1995-ben készült el a moziváltozat. Mighty Morphin Power Rangers címmel. Itthon Atomcsapat címen került a mozikba. Ezt követően 1997-ben egy újabb moziba szánt, de érdektelenség és minőségbeli problémák miatt célegyenest a videotékák polcaira száműzték a sorozat második mozis próbálkozását a Turbocsapatot. Ezt követően 2017-ben újra nekiugrottak egy mozis adaptációnak a modern kori technológiákat segítségül hívva, amely újra a kezdetektől indul és az eredeti sorozatot, a Mighty Morphin Power Rangerst dolgozta fel (ezt a folyamatot angolul rebootnak hívják). A film minőségileg az előző két filmnél jobban sikerült, de a fogadtatása elég vegyes volt.

Magyarországon[szerkesztés]

Hazánkban a kilencvenes években mutatták be a legelső sorozatot, a Mighty Morphin Power Rangerst, illetve a róla készült filmet. A sorozat itthon egyszerűen csak a „Power Rangers” címet viselte, a film pedig Atomcsapat címen jelent meg. A „Power Rangers: Turbo” sorozat alapján készült film magyar címe szintén „Turbócsapat” volt.

Hazánkban a következő Power Rangers évadokat vetítették: Mighty Morphin Power Rangers, Power Rangers Operation Overdrive (magyarul „Túlpörgetve”), Power Rangers Mystic Force, Power Rangers Samurai, Power Rangers Megaforce. A korábbi évadokat a Fox Kids/Jetix sugározta, míg a Samurai és a Megaforce sorozatokat a Nickelodeon tűzte műsorára.

Évadok[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]