Portál:Balaton/A hónap szócikke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2009. július[szerkesztés]

A Kis-Balaton a Balatontól délnyugatra fekvő, természeti és kulturális értékekben gazdag tájegység, amelynek jelentős része védettséget élvez. A terület a Zala folyó torkolatvidéke, amely mindig mocsaras, jelentősen ingadozó vízszintjéről nevezetes vidék volt.

2009. június[szerkesztés]

A Nemesvitai botanikus kert és kísérleti erdő gyűjteményes magánkert, helyben honos és egzotikus növényekkel. A hozzá csatlakozó kísérleti erdőben vegetáció- és élőhely-kutatással, élőhely-rekonstrukcióval foglalkoznak.

A kert és az erdő teljes területe a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik, védett. A Natura 2000 hálózat része, tagja a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének (MaBOSz).

2009. május[szerkesztés]

A Hévízi-csatornán a Hévízi-tó vízkészlete – a tápláló források jelentős vízhozama révén – igen gyorsan, néhány nap alatt teljesen kicserélődik. A víz egy 10-12 m szélességű csatornán keresztül folyik le a tóból és 13 km megtétele után a Zala-folyóba ömlik, miután az Ingó-berek nádasa megszűrte. A Hévízi-tóból kilépő meleg víz egyedi életkörülményeket teremt a csatornában, ami mind Magyarország, mind Európa-szerte egyedülálló. A trópusi folyókra emlékeztető növényflórát rendkívül gazdag halfauna egészíti ki, mely a környékbeli horgászok és természetbarátok kedvelt célpontjává teszi a csatornát.

2008. augusztus[szerkesztés]

A Csodabogyós-barlang Balatonederics közelében, a Keszthelyi-fennsík DK-i részén nyílik, közvetlenül a fennsíkperem alatt az erdős hegyoldalban 393 méteres tengerszint feletti magasságban található. A barlang fokozottan védett, Magyarország hetedik, a Dunántúl harmadik leghosszabb barlangja.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjérő kapta nevét, amelynek itt találjuk északi elterjedési határát.

2008. július[szerkesztés]

A Nemesvitai botanikus kert és kísérleti erdő gyűjteményes magánkert, helyben honos és egzotikus növényekkel. A hozzá csatlakozó kísérleti erdőben vegetáció- és élőhely-kutatással, élőhely-rekonstrukcióval foglalkoznak.

2008. június[szerkesztés]

Balatonalmádi nagy ütemben fejlődő, forgalmas üdülőváros Veszprém megyében, a Balaton északkeleti öble közelében, az Öreg-hegy tóra leereszkedő lejtőjén. Egyike a Balaton legkulturáltabb fürdőhelyeinek. Fejlődésében nagy szerepe van Veszprémnek, a Balatoni Üdülőkörzet háttértelepülése közelségének. A város mai területe Almádit, Vörösberényt és Káptalanfüredet foglalja magába.