Porckopás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A porckopás, más néven arthrosis, az ízületeket érintő betegség. A porckopás kezdő lépéseként a porcban lévő porcsejtek már nem, vagy csak kevésbé tudják a szükséges alapanyagokat előállítani. Ilyenkor a porc fokozatosan elvékonyodik, csökken a rugalmassága, és a sima felszíne felbolyhosodik és berepedezik, le is töredezhet. A csont felszínéről ezek a porcdarabkák könnyedén leválnak, begyulladhatnak, és fájdalmat okozhatnak. A pusztuló porc olyan káros enzimeket is felszabadít, amely megtámadja a még ép porcot, tovább fokozva a porckopás súlyosságát. A porc lassan felszívódik, az ízületben találkozó csontvégek összeérnek, ami a csontfelszínek dörzsölődéséhez, ezáltal csontkárosodáshoz és fájdalomhoz vezet. Nem összekeverendő a rheumatoid arthritisszel, mert az arthrosisban a porc kopása, károsodása, és ennek hatásai váltják ki elsősorban az ízület gyulladását, míg a rheumatoid arthritis esetén a gyulladás van előbb, amit követ a porc degenerációja.

Tünetei[szerkesztés]

  • az ízület rugalmassága csökken
  • fájdalom az ízületben, merevség a mozgás során (különösen az elején)
  • duzzadt ízület, főleg mozgatás után
  • ízületi fájdalom az időjárás változásakor
  • az ízület környékén csontos kinövések (főleg ujjak esetén)
  • különböző fokú gyulladás az ízületben
  • nyomásérzékenység
  • beszűkült mozgástartomány
  • az ízületek recsegése, ropogása

A porckopás, arthrosis tünetei leggyakrabban a térdben, csípőízületben jelentkeznek, de a kézízületekben is előfordulhatnak. A bokán és könyökön csak ritkán jelentkezik. Jellemző hogy a porckopásra utaló fájdalom főleg az ízület terhelésére, mozgatására jelentkezik, majd nyugalomba megszűnik, valamint hosszabb pihenés után az első pár lépés nehézkes, fájdalmas, majd az ízület fokozatosan „bemelegedik”. Ezt indítási fájdalomnak nevezik.

Diagnózisai[szerkesztés]

A porckopás röntgenvizsgálattal, korai stádiumban ultrahangvizsgálattal deríthető fel. Néha arthroscopia is szükségessé válhat.

Érintettek[szerkesztés]

Napjainkban egyre gyakoribbá válik a porckopás, szinte már népbetegség lett, ugyanis a 65 év felettiek 100%-át, a túlsúlyos emberek közül pedig minden második embert érint. Magyarországon a becslések szerint mintegy 1-1,5 millió ember szenved a porckopás valamelyik formájától. A mozgásszervi megbetegedések közül is az egyik vezető betegség a porckopás. A versenysportot űzőknél is gyakran alakulhat ki porckopás az ízületeket ért extrém megterhelés és a sportsérülések miatt. A nehéz fizikai munka, a jelentős túlsúlyos és az egyéb mozgásszervi rendellenességek (X-láb, O-láb, csípőficam) komoly rizikófaktort jelentenek, valamint genetikai hajlamot is megfigyeltek a porckopás hátterében.

Kezelése[szerkesztés]

A porckopás okozta fájdalom csökkentésére nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése javallott. Gyógytornász által irányított torna, úszás, kerékpározás, nordic walking segíti az ízület környéki izmok megerősítését, így csökkenti a porckopás panaszait, lassítva a betegség progresszióját. Nagyon fontos az egészséges testsúly visszanyerése, hiszen a súlytöbblet jelentős plusz terhet rak az ízületekre, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztása, hiszen a porcszövet több mint 50%-a víz. A különböző terápiák kiegészítéseként kondroitin és glükozamin tartalmú étrend-kiegészítő szedése ajánlott, előrehaladottabb állapotban pedig intraartikuláris (ízületbe adott) injekció formájában alkalmazott porcerősítő szerek is hatékonyak. A porckopás legsúlyosabb eseteiben műtétet javasolhat az orvos. Műtéti kezelésként leggyakrabban ízületprotézis beültetését végzik. Ma már a legtöbb ízület protetizálható, leggyakrabban a térd és a csípő.

Megelőzése[szerkesztés]

A porckopás megelőzésében fontos az egészséges, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend, a megfelelő testsúly megtartása és a sok folyadékfogyasztás. Fontos a testmozgás, előtte alapos bemelegítés, elkerülve a sportsérüléseket. Azoknak, akik a rizikócsoportba tartoznak, ajánlott glükozamint és kondroinint együttesen tartalmazó étrend-kiegészítő szedése, mely segít fenntartani a porcok rugalmasságát, vízzel való telítettségét, tápanyag ellátottságát (mivel a porcszövetnek nincs saját vérellátása), így védve az ízületeket a porckopástól.

Források[szerkesztés]