Pollaczek Félix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pollaczek Félix
Pollaczek Félix és Vera Jakobovitz Párizs Boulogne-Billancourt

Pollaczek Félix Leo (Bécs, 1892. december 1.Párizs Boulogne-Billancourt, 1981. április 29.) osztrák származású mérnök és matematikus.

Életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1892. december 1-jén született Bécsben, jómódú zsidó családban. Édesapja Pollaczek Alfréd udvari tanácsos és az Osztrák Államvasutak központi felügyelője, édesanyja Marie Gompercz, akinek a családja a hagyomány szerint a prágai Maharaltól származik.

Tanulmányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Bécsi Műszaki Egyetemen végzi tanulmányait. 1920-ban a Brnói Műszaki Egyetemen villamosmérnökként Master of Science fokozatot szerez. 1922-ben a Berlini Egyetemen matematikusi Ph.D. fokozatot szerez.

Magánélet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Berlinben ismerkedik meg a szintén kiváló matematikussal, a bécsi születésű, de magyar-zsidó származású Hilda Geiringerrel, akivel 1921-ben házasságot köt. A következő évben megszületik lányuk, Magda (aki később a híres fizikus Tisza László felesége lesz), de a házasságuk tönkremegy, és hamarosan elválnak.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

19211923 között Berlinben az AEG-nek dolgozik. 19231933-ig a Német Postánál áll alkalmazásban. Hitler hatalomra jutásakor Franciaországba távozik. A második világháborút több szerencsés véletlennek köszönhetően Savoy-ban vészeli át, második feleségével, Vera Jakobowitzcal. Párizsban telepednek le, ahol hálózatiforgalmi-szakértőként dolgozik különböző cégeknél. Több előadást tart világszerte. 1977-ben harmadikként a világon megkapja a Neumann János elméleti díjat, melyet idős kora miatt nem tud átvenni Amerikában.

Tudományos tevékenysége többek között számelméletre, a matematikai analízisre, a matematikai fizikára és a valószínűségszámításra terjedt ki. Legismertebb munkái a Pollaczek–Khintchine-formula a sorbanállás elmélethez kapcsolódóan és a Pollaczek–Spitzer-azonosság.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]