Pollaczek Félix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Pollaczek Félix Leo (Bécs, 1892. december 1.Párizs Boulogne-Billancourt, 1981. április 29.) osztrák származású mérnök és matematikus.

Életrajza[szerkesztés]

1892. december 1-jén született Bécsben, jómódú zsidó családban. Édesapja Pollaczek Alfréd udvari tanácsos és az Osztrák Államvasutak központi felügyelője, édesanyja Marie Gompercz, akinek a családja a hagyomány szerint a prágai Maharaltól származott.

Tanulmányai[szerkesztés]

A Bécsi Műszaki Egyetemen végezte tanulmányait. 1920-ban a Brnói Műszaki Egyetemen villamosmérnökként Master of Science fokozatot szerzett. 1922-ben a Berlini Egyetemen matematikusi Ph.D. fokozatot szerzett.

Magánélet[szerkesztés]

Berlinben ismerkedett meg a szintén kiváló matematikussal, a bécsi születésű, de magyar-zsidó származású Hilda Geiringerrel, akivel 1921-ben házasságot kötött. A következő évben megszületett lányuk, Magda (aki később a híres fizikus Tisza László felesége lett), de a házasságuk tönkrement, és hamarosan elváltak.

Pályafutása[szerkesztés]

19211923 között Berlinben az AEG-nek dolgozott. 19231933-ig a Német Postánál állt alkalmazásban. Hitler hatalomra jutásakor Franciaországba távozott. A második világháborút több szerencsés véletlennek köszönhetően Savoy-ban vészelte át második feleségével, Vera Jakobowitzcal. Párizsban telepedtek le, ahol hálózatiforgalmi-szakértőként dolgozott különböző cégeknél. Több előadást tartott világszerte. 1977-ben harmadikként a világon megkapta a Neumann János elméleti díjat, melyet idős kora miatt nem tudott átvenni Amerikában.

Tudományos tevékenysége többek között számelméletre, a matematikai analízisre, a matematikai fizikára és a valószínűségszámításra terjedt ki. Legismertebb munkái a Pollaczek–Khintchine-formula a sorbanállás elmélethez kapcsolódóan és a Pollaczek–Spitzer-azonosság.

Források[szerkesztés]