Júda Löw ben Becalél

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Júda Löw ben Becalél
A Gólem és Löw rabbi
A Gólem és Löw rabbi
Született 1512.
Poznań
Elhunyt 1609. szeptember 17.>
Prága
Beceneve Löw rabbi, Lőw rabbi
Állampolgársága cseh
Nemzetisége zsidó
Gyermekei Bezalel ben Yehudah
Foglalkozása rabbi
Tisztsége polgármester (prágai Zsidóváros)
Sírhelye Prága, Josefov, régi zsidó temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Júda Löw ben Becalél témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Sírja a régi zsidó temetőben
A Régi-új zsinagóga

Judah Löw ben Bezalel vagy Jehuda Liva ben Becalel (Poznań, 1512Prága, 1609. szeptember 17.) legendás prágai rabbi, más néven a prágai Maharal, II. Rudolf császár korában élt. Az akkori Európa egyik kiemelkedő alakja, író, gondolkodó, a prágai zsidóváros polgármestere.

Poznańban született és vált messze földön ismert gondolkodóvá. Az itt szerzett hírneve alapján hívta Prágába Mordecháj Maisel, hogy vezesse az általa a Tóra tanulmányozására alapított három tanházat.[1]

Prágában Szoros kapcsolatot tartott Tycho Braheval, II. Rudolf asztrológusával olyannyira, hogy Brahe a királynak is bemutatta. Rudolf hosszú kihallgatáson fogadta a rabbit, aki ezután – abban az időben páratlan módon – bejáratos lett udvarába (Idegenvezető). Kortársa volt Jeszenszky János (Tycho barátja) és Keplert (Tycho utóda) is.

A Biblia, a Talmud, a kabbala, az óhéber nyelv, a csillagászat, a matematika, a mechanika és a fizika tudományában egyaránt rendkívül jártas volt.

Számos legendás, csodás történet is maradt fenn róla. A legismertebb a Gólem históriája, amit regényben, balettben, filmen és más művészetekben is sokszor feldolgoztak.

A Régi-új zsinagógában tanított és ott vezette istentiszteleteit. A legenda szerint az összetört Gólem darabjait a zsinagóga padlásán gyűjtötték össze.

Egyik leszármazottja, Lőw Lipót aki az 1848/49-es szabadságharcban tábori rabbiként szolgált, majd 1850 decemberétől haláláig ő volt a szegedi rabbi. Másik híres leszármazottja Kármán Tódor repüléstudós.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ez a szócikk részben vagy egészben a Mordechaj Maisel című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Idegenvezető: Jindřich Pokorný et al.: Prága. Idegenvezető. (Sportovní a turistické nakladatelstcí) Praha, 1957. p. 23–24.

További információk[szerkesztés]