Polgári Liberális Szövetség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Polgári Liberális Szövetség
Adatok
ElnökAnka Mrak Taritaš
alelnökGoran Beus Richembergh
alelnökDiana Topčić Rosenberg

Alapítva2017. július 9.

Ideológia
Politikai elhelyezkedésbalközép
Parlamenti jelenlétSzábor:
1 / 151
Európai pártLiberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért
Hivatalos színeivilágoskék

Horvátország politikai élete
Weboldala

A Polgári Liberális Szövetség (horvátul: Građansko-liberalni savez, GLAS) egy liberális politikai párt Horvátországban.[1][2] 2017 júniusában alapították meg a pártot olyan politikusok, akik korábban a Horvát Néppártban (HNS) politizáltak és elégedetlenek voltak azzal, hogy a HNS koalícióra lép a Horvát Demokratikus Közösséggel (HDZ) és 2017 júniusa óta támogatja Andrej Plenković kabinetjét.[3] Közös elnöküknek Anka Mrak Taritašt választották. A párt a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért tagja.

Története[szerkesztés]

A párt alapító kongresszusát 2017. július 9-én tartották, és hivatalosan 2017. július 26-án jegyezték be.[2][4] Négy meglevő képviselőjével automatikusan parlamenti párttá vált, ezzel a parlamenti képviseletet tekintve ma az ország ötödik legnagyobb pártja. A HNS EP-képviselője Jozo Radoš is kilépett a HNS-ből, és csatlakozott a Glashoz, így a pártnak egy EP-képviselője is van. Radoš a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoport tagja volt.

A párt egy másik nevezetes tagja Vesna Pusić. 2017. december 1-jén a pártot tagként felvették a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért Pártba.[5] A párt egyik alapító tagja volt a hét horvát liberális politikai pártból álló választási szövetségnek, a 2018. december 8-án alakult ún. Amszterdami Koalíciónak.[6]

Ideológiája[szerkesztés]

A pártot a pártelnök, Mrak-Taritaš Glast egy „modern, progresszív, ideológiákon átívelő balközép pártként jellemezte, amely elfogadható a liberális, szociálliberális és szociáldemokrata emberek számára”. A párt a hangsúlyt az egyén szabadságjogaira és a jogokra, a stabil intézményekre és a sokféleségre, mint komparatív előnyre helyezi.[7]

A párt kiáll a nők azon jogáért, hogy szabadon dönthessenek az abortusz mellett, az LMBTQ-jogok és a polgári jogok védelmének kiterjesztéséért, 16 éves kortól biztosított szavazati jogért a helyhatósági választásokon, vallja, hogy az antifasizmus a modern Horvátország alapja, harcol az egyház és az állam szétválasztásáért, a szekularizáció erősítéséért és a horvát állam és a Szentszék közötti konkordátum felülvizsgálatáért, az átfogó tantervi reformért, a parafiskális adó eltörléséért, a közigazgatási reformért, független igazságszolgáltatásért és a decentralizációért.

Választási eredmények[szerkesztés]

Horvát parlamenti választások
Választás Szavazatok száma Szavazatok aránya Mandátumok száma Parlamenti szerepe
20201 414 615 24,87% 1 ellenzék

1 az Újrakezdés Koalíció eredménye

Európai parlamenti választások
Választás Szavazatok száma Szavazatok aránya Mandátumok száma
20191 55 806 5,19% 1

1 az Amszterdam Koalíció eredménye, melynek egyik ereje a Polgári Liberális Szövetség

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FOTO: U DVORANI 'WOW' OSNOVANA STRANKA 'GLAS' Za šeficu izabrana Anka Mrak Taritaš, evo tko je sve iz drugih stranaka došao na konvenciju (horvát nyelven). Jutarnji.hr, 2017. június 14. (Hozzáférés: 2017. július 9.)
  2. a b Petra Mlačić/Vijesti.hr: Bivši HNS-ovci osnovali GLAS: 'Želimo okupiti ljude kojima su se izbori i politika zgadili' (horvát nyelven). Vijesti.rtl.hr, 2017. július 9. (Hozzáférés: 2017. július 9.)
  3. Mihaljević, Jerko: Anka Mrak Taritaš upravo je objavila da će s bivšim HNS-ovcima osnovati novu stranku (horvát nyelven). Telegram.hr , 2017. június 14. (Hozzáférés: 2019. május 12.)
  4. Građansko-liberalni savez - Registar političkih stranaka u Republici Hrvatskoj (horvát nyelven). Ministry of Public Administration . [2019. január 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 10.)
  5. ALDE welcomes new member parties. Aldeparty.eu . [2019. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 19.)
  6. Formalizirana Amsterdamska koalicija: 'Vrlo se jasno suprotstavljamo HDZ-u i onima desnije od njega' (horvát nyelven). Net.hr , 2018. december 8. (Hozzáférés: 2019. május 27.)
  7. MRAK TARITAŠ U AKCIJI Bivši HNS-ovci sutra i formalno osnivaju novu stranku, otkrili na koga ciljaju (horvát nyelven). Novilist.hr . [2017. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 19.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]