Ugrás a tartalomhoz

Plaza de soberanía

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A spanyol és marokkói tengerpart

A Plaza de soberanía (magyarul Szuverén terület) különleges spanyol kormányzati területek a Földközi-tenger afrikai partvidékén, Marokkó északi tengerpartja közelében. A területek közvetlenül a madridi kormány irányítása alatt állnak, és – akárcsak Spanyolország tartományai – az Európai Unió részei, a hivatalos fizetőeszköz itt is az euró.

Részek[szerkesztés]

A szuverén területek a következők (zárójelben a terület megszerzésének éve):

Ez utóbbi sziget, mely Ceutához közel található, vitatott státuszú: többször volt ütközőpont Marokkó és Spanyolország között 2002-ben, jelenleg „senkiföldje”, de mindkét ország igényt tart rá.

Marokkó 1956-os függetlenné válásakor a szigetek megmaradtak spanyol fennhatóság alatt, bár maga a terület Marokkó partjainál helyezkedik el.

Egykoron ehhez a területhez tartozott Ceuta és Melilla is, de ezek a városok jelenleg autonóm város ranggal rendelkeznek, ami ugyan nem olyan magas rang, mint a többi tartomány autonómiája, viszont magasabb, mint a szigetek rangja.

Csak Peñón de Alhucemas lakott terület, de a szigeteken több katonai támaszpont is található, néhány száz fős katonasággal.