The Planetary Society

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Planetary Society szócikkből átirányítva)
The Planetary Society

Alapítva1980
SzékhelyPasadena
A The Planetary Society weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz The Planetary Society témájú médiaállományokat.
A The Planetary Society alapítói az alapító okirat aláírásakor: Harry Ashmore tanácsadó és Louis Friedman (állnak, balról) valamint Bruce Murray és Carl Sagan (ülnek)

A The Planetary Society (angolul A Bolygótársaság) nonprofit tudományos magánegyesület, melynek célja „A világ nagyközönségének bátorítása és bevonása az űrkutatásba tanácsadás, projektek és oktatás segítségével.” 1980-ban az Egyesült Államokban alapította Carl Sagan, Bruce Murray és Louis Friedman, tagjai között számos ismert csillagász és űrhajós van. Székhelye Palmdaleben, Kaliforniában van.

Fő tevékenységi területei a Mars, a földsúroló kisbolygók és általában a Naprendszer kutatása, valamint a földön kívüli élet keresése (ez utóbbi az Egyesült Államokban állami támogatásban nem részesül). Újságja a kéthavonta kiadott Planetary Report.

2005-ben bocsátották fel a társaság által finanszírozott és épített Cosmos 1 napvitorlást, de ennek indítása, a hordozórakéta hibája miatt, sikertelen volt.

Ismertebb tagjai[szerkesztés]

Igazgatótanács[szerkesztés]

Egyéb tagok[szerkesztés]

2015-ös gyűjtés[szerkesztés]

A Társaság 2015. májusában gyűjtést indított a Kickstarteren, ahol 200 000 dollárt jelölt meg elsődleges célként.[1] Bill Nye, a The Planetary Society elnöke több, másodlagos célt is meghatározott, ha több pénz gyűlne össze 200 000 dollárnál:

  • 200 000 dollár - a jelenlegi CubeSat projekt támogatása
  • 325 000 dollár - együttműködés a partnerekkel, tesztek
  • 450 000 dollár - a Föld körüli tevékenység 4 hónapos kiterjesztése
  • 500 000 dollár - szimpózium előkészítése, eredmények publikálása
  • 1 000 000 dollár - széles körű tájékoztató kampány indítása a napvitorlásokról

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]