Ugrás a tartalomhoz

Piccolo oboa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Piccolo oboa
Más nyelveken
angol: Piccolo oboe
német: Musette
spanyol: Oboe pícolo
francia: Musette
Besorolás
aerofonfúvósnádnyelves
fafúvós
Sachs–Hornbostel-féle osztályozás422.112-71
Csőhossz30 cm
HangolásEsz, F
Rokon hangszerekoboa
Hangszerjátékosoboista
A Wikimédia Commons tartalmaz Piccolo oboa témájú médiaállományokat.

A piccolo oboa, korabeli nevén musette oboa (magyarul:kis oboa), az oboa család legkisebb méretű, és legmagasabb hangfekvésű (szopranínó) tagja. E hangszer Esz- és F-hangolású változata létezik, míg a hagyományos oboa C-hangolású.

Egy piccolo oboa a XIX. századból

Készítői[szerkesztés]

Két ország készít piccolo oboákat. Mindkét országban eltérő hangolású hangszereket gyárt. Olaszországban az Esz-hangolásút a Fratelli Patricola műhely, Franciaországban pedig az F. Lorée és a Marigaux cég az F-hangolású piccolo oboákat készíti a mai napig. Lorée piccolo oboaként, Marigaux és Patricola musette oboa névvel árusítja ezt a hangszert. Egy piccolo oboa 6000-7500 amerikai dollár (1 300 000-1 600 000 forint) között vásárolható meg.

Felhasználása és irodalma[szerkesztés]

A hangszer szokatlan hangszínét leginkább a kortárs kamara- és a kortárs zenében alkalmazzák. Legfőképpen a duplanádas együttesekben szerepel, valamint filmzenében is használatos hangszer.

Talán a legismertebb darabok, amikben piccolo oboa is szerepel, Bruno Maderna 1971-ben írt Szóló Oboákra kamaraműve, vagy Paolo Renosto 1967-es Ar-Loth-ja.

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Piccolo oboe című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap