Balaban (hangszer)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Balaban
Egy hagyományos azerbajdzsáni balaban
Egy hagyományos azerbajdzsáni balaban

Más nyelveken
Balaman
Besorolás
aerofonfúvós → kettős nádnyelves
hengeres furatú
fafúvós
Sachs–Hornbostel-féle osztályozás422.121-62
Csőhossz28-35 cm
Rokon hangszerekduduk, Tütək
Hangterjedelem
A Wikimédia Commons tartalmaz Balaban témájú médiaállományokat.

A balaban vagy balaman (azeriül: Balaban) egy hagyományos fúvós hangszer Azerbajdzsánban. Hengeres furatú, de az oboához hasonlóan kettős nádsípos, körülbelül 30 cm hosszú hangszer nyolc ujj-lyukkal és egy hüvelyklyukkal.

Leírása[szerkesztés]

A balaban egész Azerbajdzsánban közismert és kedvelt, emellett Irán határmenti területein is előfordul.[1][2] A balaban általában eperfából vagy más keményebb fából, például diófából készülhet. A hangszeren átmenő furat átmérője körülbelül 1,5 centiméter. A dupla nádsíp egyetlen, körülbelül 6 cm hosszúságú nádcsőből kerül kialakításra úgy, hogy az egyik végén ellapítják. Az előadó a szájüregében tárolt levegőt használja a balaban megszólaltatásához, mialatt beszívja az orrán át a levegőt a tüdejébe. Általában ezt a „körkörös” légzéstechnikát használják az összes közel-keleti kettős nádsípos hangszernél.

Balaban az Azerbajdzsáni Nemzeti Történelmi Múzeumban

Érdekességek[szerkesztés]

Egy Kamil Cəlilov által balabanon eljátszott azeri népdal felvétele felkerült a Voyager-űrszondák aranylemezeire is, így az azeri népet ez a dal képviseli az emberiség számos kulturális eredménye között, melyeket az űrbe vittek magukkal a szondák.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Felvételek listája. album.hagyomanyokhaza.hu. (Hozzáférés: 2020. április 28.)
  2. A balaban Iránban. [2015. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. április 28.)
  3. In Search of Extraterrestrials: Azerbaijani Music Selected for Voyager Spacecraft by Anne Kressler. azer.com. (Hozzáférés: 2020. április 28.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Balaban (instrument) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap