Pińczów

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Pińczów
Pińczów látképe
Pińczów látképe
Pińczów címere
Pińczów címere
Közigazgatás
Ország Lengyelország
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség ismeretlen
Földrajzi adatok
Időzóna CET, UTC+1
Pińczów (Lengyelország)
Pińczów
Pińczów
Pozíció Lengyelország térképén
é. sz. 50° 32′, k. h. 20° 32′Koordináták: é. sz. 50° 32′, k. h. 20° 32′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pińczów témájú médiaállományokat.

Pińczów járás a Szentkereszt vajdaság déli részén található, Kielcétől körülbelül 40 kilométerre. A város a Ponidzie térségben fekszik Lengyelországban.

Fekvése, környezete[szerkesztés]

A járás 212 négyzetkilométer területű. A 23 ezer lélekszámú város – csakúgy mint a legközelebbi települések – festői szépségű, geológiai szempontból számon tartott természetvédelmi területeken található. A Pińczów-tól délre fekvő völgy réteket, mezőket, tavakat és folyókat rejt. A várostól északra a Garbu Pińczowskiego nevű dombok húzódnak, melyek tengerszint feletti magassága nem haladja meg a 290 métert.

Az egész járás természetvédelmi terület. Három park és öt természetvédelmi terület található itt. Flórájának és faunájának egyes egyedei csak itt lelhetőek fel Lengyelországban. Különleges szépségű a kanyargós Nida folyó, amely egyben horgászparadicsom is. A Młodzawy-ban található 120 hektáros madárleső tóbirodalomban kormoránok, nyári ludak, fekete gólyák, szürke gémek, réti héják élnek.

Története[szerkesztés]

Pińczów települését a reformáció idején alapították. A városi rangot 1428-ban kapta, birtokosa itt építette meg kastélyát.

Az egykor “szarmata Athén-ként is emlegetett Pińczów-ban, mely a reformáció fontos központja volt, számos műemlék épület található. Ezek közül feltétlenül megemlítendő a ferencesek által alapított monostor ( egy Miasszonyunkat ábrázoló oltárképpel ), egy gótikus és barokk stílusban épült, a pálosok által alapított monostor, a “Wielopolski” nevezetű ház, mely Mirów városrészben épült a 16. század fordulóján, valamint Lengyelország egyik legrégebbi zsinagógája, melyet a 16. században emeltek.

Napjainkban Pińczów közigazgatási, gazdasági és kulturális központ. Magas fokú infrastrukturális ellátottsága mind az itt élők mind pedig a befektetők számára fontos érték. Az idegenforgalom fejlesztése lehet a fejlődés és növekedés egyik lehetséges iránya a térségben – melyet a környéken található értékes tájra, nevezetességekre és Pińczów történelmi hagyományaira lehetne alapozni. Nemrégiben szenzációs leletre bukkantak egy pińczówi kőbányában: egy 15 millió éves bálna csontvázára, melyet külön kiállításon mutatnak be az érdeklődőknek.

Testvérvárosa[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]