Pińczów

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pińczów
Pińczów látképe
Pińczów látképe
Pińczów címere
Pińczów címere
Közigazgatás
Ország Lengyelország
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Időzóna CET, UTC+1
Pińczów (Lengyelország)
Pińczów
Pińczów
Pozíció Lengyelország térképén
é. sz. 50° 32′, k. h. 20° 32′Koordináták: é. sz. 50° 32′, k. h. 20° 32′
A Wikimédia Commons tartalmaz Pińczów témájú médiaállományokat.

Pińczów járás a Szentkereszt vajdaság déli részén található, Kielcétől körülbelül 40 kilométerre. A város a Ponidzie térségben fekszik Lengyelországban.

Fekvése, környezete[szerkesztés]

A járás 212 négyzetkilométer területű. A 23 ezer lélekszámú város – csakúgy mint a legközelebbi települések – festői szépségű, geológiai szempontból számon tartott természetvédelmi területeken található. A Pińczów-tól délre fekvő völgy réteket, mezőket, tavakat és folyókat rejt. A várostól északra a Garbu Pińczowskiego nevű dombok húzódnak, melyek tengerszint feletti magassága nem haladja meg a 290 métert.

Az egész járás természetvédelmi terület. Három park és öt természetvédelmi terület található itt. Flórájának és faunájának egyes egyedei csak itt lelhetőek fel Lengyelországban. Különleges szépségű a kanyargós Nida folyó, amely egyben horgászparadicsom is. A Młodzawy-ban található 120 hektáros madárleső tóbirodalomban kormoránok, nyári ludak, fekete gólyák, szürke gémek, réti héják élnek.

Története[szerkesztés]

Pińczów települését a reformáció idején alapították. A városi rangot 1428-ban kapta, birtokosa itt építette meg kastélyát.

Az egykor “szarmata Athén-ként is emlegetett Pińczów-ban, mely a reformáció fontos központja volt, számos műemlék épület található. Ezek közül feltétlenül megemlítendő a ferencesek által alapított monostor ( egy Miasszonyunkat ábrázoló oltárképpel ), egy gótikus és barokk stílusban épült, a pálosok által alapított monostor, a “Wielopolski” nevezetű ház, mely Mirów városrészben épült a 16. század fordulóján, valamint Lengyelország egyik legrégebbi zsinagógája, melyet a 16. században emeltek.

Napjainkban Pińczów közigazgatási, gazdasági és kulturális központ. Magas fokú infrastrukturális ellátottsága mind az itt élők mind pedig a befektetők számára fontos érték. Az idegenforgalom fejlesztése lehet a fejlődés és növekedés egyik lehetséges iránya a térségben – melyet a környéken található értékes tájra, nevezetességekre és Pińczów történelmi hagyományaira lehetne alapozni. Nemrégiben szenzációs leletre bukkantak egy pińczówi kőbányában: egy 15 millió éves bálna csontvázára, melyet külön kiállításon mutatnak be az érdeklődőknek.

Testvérvárosa[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]